latinica  ћирилица
24/08/2015 |  13:47 | Autor: TANЈUG

Sobotka: Najvažnije za zaustavljanje migranata je prestanak rata u Siriji i Libiji

Evropa ne može da pobjegne od migrantske krize jer je ulog sloboda kretanja u Evropskoj uniji, izjavio je danas češki premijer Bohuslav Sobotka naglašavajući da ne mogu da se rješavaju samo posljedice te krize, već da je za zaustavljanje talasa migranata potrebno okončati ratne sukobe u Siriji i Libiji.

"Najvažniji korak za zaustavljanje talasa migranata je prestanak ratnih sukoba u Siriji i Libiji", rekao je Sobotka na sastanku sa ambasadorima Češke u inostranstvu.

Prema njegovim riječima, od ključne važnosti je poboljšanje uslova života u tim zemljama iz kojih potiče većina izbjeglica, prenijele su "Česke novini" na internet stranici.

"Ključna za rješavanje trenutne situacije u EU je svijest o tome da je problem migranata problem čitave Evrope. Ne možemo izbjeći taj izazov, pobjeći od njega. Mnoge stvari su "na kocki" - čitav šengenski sistem slobode kretanja ljudi unutar Unije, što je jedan od temeljnih stubova evropske integracije", kazao je Sobotka češkim diplomatama.

Prema njegovim riječima, tek kada zemlje porijekla budu u stanju da im garantuju zaštitu života i imovine, i ponudi im mogućnost dostojanstvenog života, migranti će prestati da rizikuju život "po pustinjama i morima".

Sobotka je u svjetlu aktuelnih prijetnji naglasio važnost članstva Češke u EU i Severnoatlantskom savezu.

Ocjenjujući da je "bezbjednosno okruženje pogoršano više nego ikada", češki premijer je rekao da "garanciju bezbjednosti vidi u čvrstom usidravanju u evroatlantske strukture".

Sobotka je u tom smislu naglasio posvećenost Češke povećanju troškova za odbranu.