latinica  ћирилица
24/08/2015 |  13:48 | Autor: SRNA

Ban Ki Mun odao počast žrtvama islamista

Generalani sekretar UN Ban Ki Mun položio je vjenac ispred sjedišta UN u Abudži, glavnom gradu Nigerije, povodom obilježavanja četiri godine od napada pripadnika grupe "Boko haram" na ovo predstavništvo, kada su poginule najmanje 24 osobe.
Ban Ki-Mun - Foto: AFP
Ban Ki-MunFoto: AFP

- Danas se sjećamo svojih saradnika i partnera koji su stradali u ovom napadu - izjavio je Ban Ki Mun i pohvalio "izuzetnu hrabrost i odlučnost" preživjelih.

Najmanje 24 lica poginula su u napadu izvršenom 26. avgusta 2014. godine automobilom bombom na zgradu UN, u kojoj je boravilo 400 ljudi. Odgovornost za napad preuzeli su pripadnici radikalnih islamista iz grupe "Boko haram".

Ban Ki Mun je juče doputovao u dvodnevnu posjetu Abudži, gdje će se danas sasati sa predsjednikom Nigerije Muhamaduom Buharijem.

Tokom ove posjete generalni sekretar UN prisustvovaće sastanku u Ministarstvu spoljnih poslova na temu "Demokratija, ljudska prava i neutralizacija ekstremističkog nasilja", a sastaće se i sa nigerijskom poslovnom zajednicom.

Ovo je druga posjeta Ban Ki Muna Nigeriji od kada je preuzeo funkciju 2007. godine. Prva njegova posjeta, u maju 2011. godine, bila je posvećena problemima Libije i Јužnog Sudana.