latinica  ћирилица
24/08/2015 |  14:06 | Autor: SRNA

Klasić: "Za dom spremni" i "Zig hajl" jednako neprihvatljivi

Ustaški pozdrav "Za dom spremni" u Hrvatskoj gotovo da je izašao iz ilegale - sve više je prisutan na internetu, pa čak i u komentarima posjetilaca "Fejsbuk" stranica najviših državnih institucija i predstavnika vlasti, upozorava "Dojče vele".

Zagovornici ovog pozdrava pozivaju se na operu "Nikola Šubić Zrinski", koju je krajem 19. vijeka komponovao Ivan Zajc, ali istina je drugačija, piše njemački medij u prilogu pod nazivom "Za dom spremni - lažna istorija lažnih rodoljuba".

Istoričar Hrvoje Klasić ističe da je taj pozdrav uveden tek nakon osnivanja fašističke ustaške Nezavisne Države Hrvatske /NDH/, te da je riječ o ekvivalentu njemačkog pokliča "Zig hajl".

Klasić kaže da je pozvao sve one koji šire laži da pokažu jedan jedini dokaz da "Za dom spremni" ima korijene u operi jer je libreto dostupan svima.

"Za dom spremni" u toj operi ne postoji, kao što nigdje nije zabilježeno da je neko prije NDH na taj način pozdravljao, ističe Klasić.

Najnoviji incident izazvao je komentar posljednjeg komandanta odbrane Vukovara Branka Borkovića koji je rekao da bi izraz "Za dom spremni" trebalo uvesti u zvaničnu vojnu upotrebu, uprkos "vrištanju" onih čiji su "preci, a i oni sami, tamanili Hrvate".

O nepoznavanju istorije u hrvatskom društvu govori i poklič sa tribina fudbalskih stadiona u Hrvatskoj: "U boj, u boj, za narod svoj!". I to se pripisuje operi Ivana Zajca, ali ni toga u libretu nema.

- Ono što je veoma interesantno jeste da takav stih postoji samo u pjesmi srpskog autora Јovana Јovanovića Zmaja "Bojna pesma". To je pjesma iz 19. vijeka koja govori o oslobađanju Srba od Turaka - pojašnjava istoričar Klasić.

Uzletu pokliča "Za dom spremni" možda je najviše doprinio estradni ljubimac desnice, pjevač Marko Perković zvani Tompson, navodi časopis "Dojče vele".

On u sebi ujedinjuje antikomunizam, antisrpstvo i antijugoslovenstvo. S obzirom na to da su se ustaše doživljavale kao "borci protiv komunizma, srpstva ili velikosrpskih ideja", ustaštvo je na mala vrata ušlo kao simbol otpora", kaže hrvatski istoričar.

Tome je, napominje on, doprinijela i ustaška emigracija i njeni potomci koji su početkom devedesetih počeli da se vraćaju u Hrvatsku.

Klasić kao anegdotu navodi kolegu studenta, povratnika iz Sidneja, koji sve do dolaska u Hrvatsku nije znao da BiH nije u njenom sastavu!

Odrastao je uz kartu "Hrvatske do Drine". Kada ga je Klasić pitao da li je istina da su oni tamo svi za Pavelića /ustaškog poglavnika/, ovaj mu je odgovorio - da je to laž i propaganda i da su njegovi bili za Maksa Luburića /komandanta logora Јasenovac i jednog od najvećih ustaških zlikovaca/.

I Crkva je učešćem u projektima u vezi sa relativizacijom Јasenovca poslala pogrešnu poruku, ocjenjuje Klasić.

Ugledni zagrebački sociolog dr Renato Matić odbacuje tezu prema kojoj je "Za dom spremni" izraz pravog patriotizma. On tvrdi da sve glavne političke stranke u Hrvatskoj smatraju da je riječ o pozdravu nastalom u kvislinškoj, ustaškoj državi.

Pozdrav "Za dom spremni" kontaminiran je u Drugom svjetskom ratu. "Pod njim su počinjeni strahoviti zločini i njemu nema mjesta u savremenom društvu bez ikakvog ograničavanja demokratskog izražavanja. To je ono što bi mladi trebalo da znaju", navodi Matić za "Dojče vele".