latinica  ћирилица
24/08/2015 |  15:01 | Autor: TANЈUG

Otvoren Info centar za azil u Beogradu

Info centar za azil, u kojem će migranti moći da dobiju pouzdane informacije o centrima za azil, pravnu i psihosocijalnu pomoć, ali i da koriste kompjutere i besplatan wi-fi, otvoren je u Nemanjinoj ulici u Beogradu, u blizini autobuske i željezničke stanice.
Otvoren Info-centar za azilante u Beogradu (foto: Tanjug - Oksana Toskić) -
Otvoren Info-centar za azilante u Beogradu (foto: Tanjug - Oksana Toskić)

Info centar za azil otvorila je opština Savski venac, uz pomoć brojnih nevladinih organizacija, a na inicijativu upravo civilnog sektora i građana te opštine.

Šef UNHCR u Srbiji Hans Fridrih Šoder izjavio je tom prilikom da je zadovoljan što je takav centar pokrenut, ne na inicijativu UNHCR-a ili centralnih vlasti, već saradnjom civilnog sektora i lokalnih vlasti, koje žele da pomognu.

On se zahvalio svima koji su učestvovali u realizaciji tog projekta, navodeći da je važno što se on nalazi upravo u blizini parkova u kojima je smješten veliki broj izbjeglica.

"Ovo je inicijativa koja će pružiti pravovremene informacije koje su tim ljudima neophodne za svakodnevno preživljavanje, gdje mogu naći centre za azil u kojima mogu da se odmore, dobiju hranu, vodu", rekao je Šoder.

On je posebno pohvalio prisustvo velikog broja volontera prevodilaca koji obilaze izbjeglice i upućuju ih na Info centar gdje će moći da dobiju odgovarajuću pomoć.

Državni sekretar u Minsitarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Nenad Ivanišević istakao je da je otvaranje Centra primjer kako Srbija odgovara na krizu.

"Naš odgovor na krizu neće biti pendreci i šok bombe, niti zid", rekao je Ivanišević.

On se zahvalio građanima koji su pokrenuli inicijativu i izrazio nadu da će slični centri biti otvarani i na drugim lokacijama.

Predsjednik Skupštine opštine Savski venac Nenad Konstantinović rekao je da je cilj otvaranja centra da se izbjeglicama koje se nalaze na toj opštini pomogne da ovdje imaju život dostojan čoveka.