latinica  ћирилица
24/08/2015 |  16:10 | Autor: SRNA

HR: Više nije potrebna ovjerena saglasnost roditelja za prelazak granice

Izmjenama Zakona o putnim ispravama hrvatskih državljana, koje su stupile na snagu, djeca mlađa od 14 godina moći će putovati sama u inostranstvo, bez do sada potrebne ovjerene saglasnosti roditelja ili staratelja za takvo putovanje.

Rukovodilac službe za migracije u Upravi za granicu Ministarstva unutrašnjih poslova Hrvatske Zvonimir Vrbljanin pojasnio je da prema Zakoniku o šengenskim granicama, koji vrijedi za cijelo područje EU, ne postoji ograničenje kada je riječ o prelasku granice djece.

"Taj Zakonik je iznad našeg zakonodavstva. U najmanju ruku bilo bi diskriminišuće da djeca iz Hrvatske ne mogu sama u EU dok nam djeca iz EU dolaze sama na more", rekao je Vrbljanin, prenose hrvatski mediji.

On smatra da takve zakonske odredbe ne ugrožavaju bezbjednost djece, niti idu na ruku krijumčarima djece.

"Kakva je garancija do sada bio ovjeren papir? To je samo papir, a javni bilježnik ne ovjerava istinitost napisanog nego samo potpis", istakao je Vrbljanin.

On je dodao da je i njemu samom nenormalno da dijete mlađe od 14 godina ide samo preko granice, ali dodaje da su takvi su slučajevi rijetki.

"Shvatljivo mi je da djeca idu na neko međunarodno takmičenje ili školsku ekskurziju u pratnji profesora. U tom kontekstu, ukidanjem odredbe o potrebi posjedovanja ovjerene saglasnosti roditelja za prelazak granice roditeljima smo pomogli da uštede novac", rekao je Vrbljanin.