latinica  ћирилица
24/08/2015 |  19:06 | Autor: TANЈUG

Merkel i Oland: Zajednički odgovor EU na izbjegličku krizu

Njemačka kancelarka Angela Merkel i francuski predsjednik Fransoa Oland pozvali su danas na zajednički odgovor EU na najgoru izbjegličku krizu koja je pogodila Evropu poslije Drugog svjetskog rata.
Angela Merkel i Fransoa Oland na konferenciji za novinare o izbjegličkoj krizi - Foto: AFP
Angela Merkel i Fransoa Oland na konferenciji za novinare o izbjegličkoj kriziFoto: AFP

"Moramo da stvorimo jedinstven sistem za pravo na azil", rekao je Oland u kratkom obraćanju uoči razgovora, istakavši da je priliv izbjeglica iz kriznih zona u svijetu "izuzetna situacija koja će potrajati neko vrijeme", prenio je AFP.

Merkel, čija zemlja očekuje rekordnih 800.000 zahtjeva za azil ove godine, rekla je da Njemačka i Francuska takođe očekuju od svih članica EU da se "što prije" saglase sa postojećom politikom prema izbjeglicama u EU.

Inače, kancelarka je osudila nasilne proteste protiv izbjeglica u gradu Hajdenau tokom vikenda rekavši da je sramotno što su desničarski ekstremisti dobili široku podršku tamošnje lokalne zajednice.

"Nakon strašnih slika iz Hajdenaua u Saksoniji, želim da kažem da snažno osuđujem nasilje koje se tamo dogodilo i da je atmosfera rasizma koju smo tamo vidjeli neprihvatljiva", rekla je ona.

Prema njenim riječima, odbojno je vidjeti kako desničarski ekstremisti i neonacisti izražavaju svoju mržnju.

"Ali jednako je sramno vidjeti kako njemački građani, čak i porodice sa djecom to podržavaju, maršujući sa njima. Mogu samo da ponovim da je Njemačka zemlja koja poštuje dostojanstvo svakog pojedinca", naglasila je ona.

Neophodni razgovori sa Putinom oko Ukrajine

Njemačka kancelarka Angela Merkel pozvala je danas zapadne lidere da riješe nesuglasice sa Rusijom oko Ukrajine, ističući da su kontakti sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom po tom pitanju neophodni.

Merkel je, poslije razgovora sa predsjednicima Francuske i Ukrajine, Fransoa Olandom i Petrom Porošenkom, u Berlinu rekla da je saslušala "stav iz ukrajinskog ugla", ali da će se po tom pitanju "obnoviti kontakti sa ruskim predsjnikom".

"Ne isključujem mogućnost održavanja sastanka četiri strane", kazala je Merkel, prenijela je agencija Tas s.
Merkel je dodala da postoje razlike u stavovima po pitanju ukrajinske krize koji se moraju riješiti.
Sporazumi o prekidu vatre iz Minska su "osnova za mir u Ukrajini", naglasila je ona.

Merkel je ukazala i na značaj posmatrača iz Organizacije za evropsku bezbjednost i saradnju u nadgledanju prekida vatre, ali i izrazila zabrinutost zbog napada na njih.

Rojters je prenio da je Merkel rekla da se sporazum o prekidu vatre na istoku Ukrajine ne poštuje i da se mora učiniti sve da bi se u potpunosti sproveo dogovor, postignut u februaru u Minsku.

"Sporazum o prekidu vatre nije u potpunosti primijenjen i to znači da ima sve više žrtava", navela je Merkel.
Ona je istakla da je prvi i najvažniji uslov da se sve učini da sporazum o prekidu vatre postane realnost.

"Ono što je dogovoreno u Minsku mora se poštovati. Ovde smo da bi se taj sporazum poštovao, a ne dovodio u pitanje", kazala je Merkel.

U sukobima na istoku Ukrajine poginulo je više od 6.5000 ljudi, među kojima na stotine civila, podsetila je agencija Rojters.
Obje strane su povukle veliku količinu teškog naoružanja iz zone sukoba, u skladu sa sporazumom iz Minska, ali se i dalje dešavaju sporadični sukobi.