latinica  ћирилица
24/08/2015 |  20:14 | Autor: SRNA

Peticijom traže uvođenje pozdrava "Za dom spremni" u hrvatskoj vojsci

U Hrvatskoj je pokrenuto potpisivanje peticije za uvođenje pozdrava "Za dom spremni" u službenu upotrebu u hrvatskim Oružanim snagama, a među potpisnicima su akademici, svešenici, fudbaleri, advokati i novinari.
Hrvatska vojska - Foto: Wikipedia
Hrvatska vojskaFoto: Wikipedia

Potpisnici peticije zatražili su danas od hrvatskog predsjednika Kolinde Grabar Kitarović i predsjednika opozicionog HDZ-a Tomislava Karamarka da predlože izmjene Zakona o hrvatskoj vojsci da bi pozdrav "Za dom spremni" bio uveden u službenu vojnu upotrebu, javio je portal "Indeks".

Oni tvrde da je pozdrav "Za dom spremni", koji je za vrijeme Drugog svjetskog rata bio zvanični pozdrav ustaškog pokreta, zapravo "starohrvatski pozdrav".

"Uvođenjem takvog pozdrava u službenu upotrebu njegovala bi se hrvatska kultura i tradicija, u protivnom protivnici ovog pozdrava mogli bi sutra doći na ideju da nam zabrane naš pleter, zagrebačku katedralu ili čak Sinjsku alku", navodi se u pismu predsjedniku Hrvatske i lideru HDZ-a.

Oni dodaju da podržavaju incijativu koju je preko "Fejsbuka" pokrenuo ratni komandant hrvatske vojske u Vukovaru Branko Borković - Mladi Јastreb da se pozdrav "Za dom spremni" uvede u službenu vojnu upotrebu.

Peticija je provedena putem interneta, a organizatori tvrde da ju je potpisalo 3.200 ljudi.

Među potpisnicima su akademici Јosip Pečarić i Stanko Popović, pomoćni biskup zagrebački Valentin Pozaić, sisački biskup Vlado Košić, fudbaler Јosip Šimunić, bivši direktor Hrvatskog instituta za istoriju Mirko Valentić, predsjednik Hrvatskog nacionalnog etičkog suda Zvonimir Šeparović, advokat Zvonimir Hodak, bivši politički emigrant Nikola Štedul, don Anđelko Kaćunko, Franjevac Miljenko Stojić, novinar Velimir Bujanec i drugi.