latinica  ћирилица
25/08/2015 |  07:38 | Autor: B92

Blater: Čist sam

Predsjednik Svjetske fudbalke federacije (FIFA) Sep Blater tvrdi da je čist u vezi sa optužbama za korupciju u organizaciji.

Blater je na čelu FIFA od 1998. godine, u maju je izabran za peti mandat, ali je nakon skandala zbog korupcije i hapšenja nekolicine saradnika podnio.

"Uradio sam to da bih zaštitio FIFA. Mogu da zaštitim sebe, dovoljno sam snažan. Znam šta sam uradio, a šta nisam. Imam savjest, pošten sam čovjek. Čist sam, nisam zabrinut", rekao je Blater za Bi-Bi-Si.

U toku su dvije istrage u vezi sa korupcijom u FIFA, u jednoj je uhapšeno 14 osoba od strane ministarstva odbrane SAD, zbog navodnog primanja mita od oko 150 miliona evra u posljednjih 25 godina.

U međuvremenu, švajcarsko tužilaštvo istražuje navodnu korupciju u vezi sa dodjelom domaćinstava Mundijala 2018. (Rusija) i 2022. (Katar).

"U FIFA nema korupcije. Nema korupcije u fudbalu, individualcu su podmitljivi, ljudi su problem. FIFA je ta koja pati, ali se javljaju pozitivne stvari nakon cunamija optužbi koji su je pogodili", istakao je Blater.

Dugogodišnji čelnik FIFA je takođe rekao da nema moralnu odgovornost prema pojedincima kao što su bivši čelnik organizacije Čak Blejter, koji je priznao da je primio mito u izboru Јužne Afrike za domaćina Svjetskog prvenstva 2010. godine, za koje tvrdi da je "najčistije SP koje je ikad organizovano".

Blater je svjestan da je omražen u većem dijelu svijeta, kao i česnih poruka na društvenim mrežama "ubijte Blatera, ali tvrdi da ga bar poštuju, jer su "FIFA i on učinili mnogo".

Favorit da naslijedi Blatera na čelu FIFA je predsjednik UEFA Mišel Platini.