latinica  ћирилица
25/08/2015 |  09:03 | Autor: SRNA

Ban Ki Mun zaprepašćen varvarskim napadima ekstremista u Palmiri

Generalni sekretar UN Ban Ki Mun izjavio je da je zaprepašćen izvještajima da su ekstremisti "Islamske države" uništili hram u drevnom sirijskom gradu Palmiri i ubili čuvenog sirijskog eksperta za antiku i arheologa Kaleda Asada.
Ban Ki-Mun - Foto: AFP
Ban Ki-MunFoto: AFP

"Ovi varvarski napadi terorista pridružili su se dugačkoj listi zločina počinjenih u posljednje četiri godine u Siriji protiv njenog naroda i nasljeđa", naveo je Ban Ki Mun u saopštenju.

Generalni sekretar UN pozvao je vlade svijeta da se "ujedine i neodložno djeluju da bi se zaustavile ove terorističke aktivnosti", prenio je AFP.

Militanti "Islamske države" uništili su hram Bal Šamin, jednu od najznačajnijih lokacija u drevnom sirijskom gradu Palmiri.

Militanti su prije sedam dana odrubili glavu Kaledu Asadu, 82-godišnjem naučniku koji je više od 50 godina radio kao glavni kustos u Palmiri. On je proveo mjesec dana u pritvoru, gdje je ispitivan.

Prije nego što je "Islamska država" zauzela ovaj grad, sirijski zvaničnici saopštili su da su premjestili nekoliko stotina statua na bezbjedne lokacije iz straha da će ih militanti uništiti.

Islamisti su u junu uništili dva drevna svetilišta u Palmiri koja nisu bila dio njenih drevnih ruševina, ali koje su militanti smatrali paganskim i jeretičkim.

Palmiru su džihadisti zauzeli krajem maja, poslije čega se pojavila informacija da su grad minirali, a u julu da su uništili nekoliko drevnih spomenika, uključujući na ulazu u muzej statuu Lava drevnoarapske boginje Alat, staru oko 2.000 godina.

Prema predanju, Palmiru je osnovao biblijski car Solomon i jedan je od najbogatijih gradova kasne antike, u oazi sirijske pustinje.

Ruševine koje se protežu na tri kilometra na spisku su objekata svjetske kulturne baštine Uneska.