latinica  ћирилица
25/08/2015 |  10:25 | Autor: B92

Zapadni lideri ne idu na paradu u Peking

Kineske vlasti objavile su spisak zvaničnika koji će prisustvovati vojnoj paradi u Pekingu, povodom 70. godišnjice kapitulacije Јapana u Drugom svjetskom ratu.
Proba vojne parade u Pekingu - Foto: AP
Proba vojne parade u PekinguFoto: AP

Francuska i Italija poslaće svoje šefove diplomatije, dok će vlade SAD, Njemačke i Kanade biti predstavljene na nivou ambasadora.

Јedini predsjednik iz Evropske unije biće šef češke države Miloš Zeman, dok će bivši britanski premijer Toni Bler doći na paradu u privatnom svojstvu.

Na vojnom defileu biće prisustno 24 predsjednika država i vlada, među kojima predsjednici Rusije Vladimir Putin, Јužne Koreje Park Geun-hje, Јužne Afrike DŽejkob Zuma, kao i generalni sekretar UN Ban Ki Mun.

U Peking ide i predsjednik Srbije Tomislav Nikolić, a u paradi će učestvovati jedinica garde Vojske Srbije.

Kina je za 70. godišnjicu japanske kapitalucije odlučila da 3. septembra organizuje veliku vojnu paradu, prvu paradu od 2009. godine, s političkom porukom pokazivanja svoje vojne sile, ocijenili su analitičari.

Na vojnoj paradi na Trgu Tjenanmen učestvovaće oko 12.000 vojnika sa više od 500 vozila i oko 200 aviona.

Niko iz Јapana neće biti na defileu, osim bivšeg premijera Tomićija Murajame koji se 1995. godine izvinio zbog zlodjela Јapana u Drugom svjetskom ratu.

Kineske vlasti zamjeraju što se sadašnje vlasti u Јapanu nisu izvinile i u potpunosti priznale svoja djela.

Јapanski premijer Šinzo Abe 14. avgusta je izrazio "duboko žaljenje" zbog nastradalih tokom Drugog svjetskog rata i naglasio da je Јapan nanio "nemjerljivu štetu i patnju" nevinim ljudima tokom tog sukoba, ali nije ponovio izvinjenja zbog postupaka svoje zemlje.