latinica  ћирилица
25/08/2015 |  11:39 | Autor: SRNA

Mađarska traži dodatna sredstva od EU za migrante

Vlada Mađarske zatražila je danas dodatna sredstva od EU da bi izdržala najveću izbjegličku krizu od Drugog svjetskog rata, izjavio je Јanoš Lazar, šef osoblja premijera Viktora Orbana.
Ograda  (Foto: Toni Bedalov) -
Ograda (Foto: Toni Bedalov)

"EU distribuiše sredstva za zaštitu granica na ponižavajući način. Stare države članice uzele su novac od novih članica", rekao je Lazar za današnje izdanje lista "Mađar hirlap".

Mađarska policija juče je registrovala 2.093 migranta, što je najveći broj u jednom danu ove godine.

Evropska komisija obećala je skoro osam miliona evra pomoći i razne druge mjere za Mađarsku, ali Lazar smatra da je potrebno više.

On je prošle sedmice izjavio da je "sve više zahtjeva da se uđe i iskoristi sistem EU za azilante" i da je "agresivnost u porastu".

Mađarska je od početka godine registrovala više od 100.000 migranata, u poređenju sa 43.000 tokom čitave 2014. godine.

Lazar je sredinom avgusta izjavio da je Mađarskoj iz fondova EU za rješavanje problema sa migracijama dodijeljeno ukupno samo 61,5 miliona evra pomoći, što je nazvao "smiješnim novcem" jer su Grčka, Italija i Španija dobile po 450 do 500 miliona evra.

Mađarska je ranije počela gradnju ograde na granici sa Srbijom. Država planira da podigne zid visine tri metra u dužini od 175 kilometara, pored koje će patrolirati nova granična služba.