latinica  ћирилица
25/08/2015 |  12:26 | Autor: SRNA

Tužilaštvo BiH: Optužnica za poresku utaju i pranje novca

Tužilaštvo BiH je podiglo optužnicu protiv državljanke BiH i Hrvatske Nade Vesić i Zorana Јavorca iz Banjaluke, koji se terete za poresku utaju oko 315.000 KM i pranje novca u iznosu od 1,9 miliona KM.
Sud i Tužilaštvo BiH (Foto: oslobodjenje.ba) -
Sud i Tužilaštvo BiH (Foto: oslobodjenje.ba)

Vesićeva se tereti da je kao direktor i lice ovlašteno za zastupanje bez ograničenja u preduzeću "Mir-trejd" Јablan, u opštini Laktaši, od 10. januara do 13. maja 2005. godine počinila poresku utaju u iznosu od oko 315.000 KM.

Tužilaštvo tereti Јavorca da je kao direktor i ovlašteno lice preduzeća "Zoki prom-eks" iz Laktaša počinio pranje novca u iznosu od oko 1,9 miliona KM.

Prema optužnici, oni su sačinjavali lažne narudžbenice, fakture i otpremnice kojima su neistinito prikazivali promet, predstavljajući da je riječ o transakcijama oslobođenim poreza na promet.

U optužnici se navodi da je u namjeri da se omogući utaja poreza na promet i prikrivanje stvarnog porijekla novca, sačinjavana lažna knjigovodstveno-finansijska dokumentacija i to računi, otpremnice, narudžbenice sa izjavom i fiktivne izjave o kompenzaciji, iako su optuženi bili svjesni da između preduzeća "Zoki prom-eks" i "Mir-trejd" nije došlo do stvarnog prometa.

Navedenim nezakonitim radnjama preduzeće "Mir-trejd" je izbjeglo plaćanje poreskih obaveza na štetu budžeta BiH u iznosu od 314.353 KM, dok je "Zoki prom-eks" putem više otvorenih transakcijskih računa kod nekoliko banaka, za veći broj pravnih lica opralo novac u ukupnom iznosu od 1.910.617 KM i tako ugrozilo zajednički ekonomski prostor BiH.

Optužnica je proslijeđena Sudu BiH na potvrđivanje.

PERO ЈURIĆ SPORAZUMNO PRIZNAO KRIVICU

Odgovorno lice preduzeća "Timberdžek" iz Glamoča Pero Јurić sporazumno je priznao krivicu za prevaru i poresku utaju oko 70.000 KM.

Tužilac i optuženi su saglasni da mu Sud BiH, u skladu sa sporazumom, izrekne uslovnu kaznu zatvora u trajanju od jedne godine, koja se neće izvršiti ukoliko optuženi u roku od tri godine ne počini novo krivično djelo.

Јurić je saglasan da u svoje i u ime preduzeća "Timberdžek" u šest mjesečnih rata isplati iznos od 70.094 KM, koji predstavlja protivpravnu imovinsku korist, te da njegovo neplaćanje za sobom povlači opoziv uslovne osude.

Tužilac i optuženi su saglasni da se pravnom licu "Timberdžek" izrekne kazna prestanka rada, saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

Potpisivanjem sporazuma optuženi se odriče prava na suđenje, te prava na ulaganje žalbe na kaznu koju mu na osnovu sporazuma izrekne Sud BiH.

Sporazum je proslijeđen Sudu BiH.