latinica  ћирилица
25/08/2015 |  12:49 | Autor: SRNA

"Na granici BiH nema navale izbjeglica iz afroazijskih zemalja"

Zamjenik direktora Službe za poslove sa strancima Izet Nizam rekao je da trenutno na granici prema BiH nema navale izbjeglica iz afroazijskih zemalja, ali ne isključuje mogućnost da se to može desiti.
Izet Nizam - Foto: Screenshot/YouTube
Izet NizamFoto: Screenshot/YouTube

Nizam je podsjetio da je veći broj izbjeglica iz afroazijskih zemalja krenuo prema zapadnoj Evropi, a ruta se kreće iz Grčke, preko Makedonije i Srbije.

"Tu se sada pravi koncentracija ilegalnih migranata i pošto je Mađarska počela da gradi zid oni će, prema našim pretpostavkama, krenuti u dva pravca - jedan dio prema Rumuniji, a drugi dio prema BiH", naglasio je on.

Prema njegovim riječima, Služba za odnose sa strancima ne želi ništa da prepusti slučaju, već preventivno radi na terenu, sarađuje sa drugim agencijama, kontroliše stanje i neće dozvoliti ilegalni ulazak.

"Mi treba da se ponašamo u skladu sa svim konvencijama o zaštiti ljudskih prava i u tom smislu radimo na terenu, prije svega preventivno u smislu kontrole graničnog pojasa od Bijeljine do Trebinja", naveo je Nizam.

On je naglasio da se rad Službe za poslove sa strancima, prije svega, bazira na profilisanju svih onih koji žele da muku izbjeglica pretvore u neku finansijsku zaradu i da od njih naplate kako bi ih ilegalno prebacili u treće zemlje.

"Mi se protiv toga borimo i borićemo se do posljednjeg atoma snage", napomenuo je on.

Nizam je istakao da sada na teritoriji Srbije, prema saznanjima Službe za poslove sa strancima, ima oko 90.000, a možda i više, izbjeglica koji se kreću ka EU.

On naglašava da se Služba za poslove sa strancima neće boriti protiv migracija, nego će nastojati da upravlja tim migracijama i da ih sprečava.

"Mi ćemo se boriti protiv terorizma koji je moguć u ovom aspektu prelaska ilegalnih migranata jer uvijek imate ljudi koji žele da ostvare neke svoje radikalne ciljeve", rekao je on.

Nizam je dodao da je BiH sa svojim geografskim položajem veoma interesantna za ilegalne migracije jer se graniči sa Hrvatskom, što je granica sa EU.

Da se ne bi desio scenario kao u Makedoniji, gdje je policija koristila i palice i topovske udare, što je veoma ružna slika koja je otišla u svijet, Nizam kaže da Služba radi preventivno i BiH ne smije sebi dozvoliti da se tako ponaša.

"Mi treba da se ponašamo u skladu sa svim konvencijama o zaštiti ljudskih prava i u tom smislu radimo na terenu, prije svega, preventivno", istakao je on.