latinica  ћирилица
25/08/2015 |  13:46 | Autor: SRNA

Sutra počinje "Јahorina film festival"

Predsjednik Svjetskog udruženja turističkih novinara i pisaca u turizma Tižani Hadad, nekadašnji ministar turizma Tunisa, svečano će sutra na Palama otvoriti Deveti Međunarodni festival dokumentarnog filma, turizma i ekologije "Јahorina film festival", potvrdio je direktor Festivala Mirko Despić.
Pale - Foto: ilustracija
PaleFoto: ilustracija

Nakon ceremonije otvaranja ove tradicionalne filmske manifestacije, koja počinje u 19.00 časova u sali Kulturnog centra Pale, uslijediće projekcija dokumentarnog filma "Drugi susret" srpskog autora Željka Mirkovića.

- Ovaj film, koji je osvojio nagradu za najbolji dokumentarni film na Festivalu "Borego springs" u Kaliforniji, govori o susretu oficira jugoslovenske vojske Zoltana Danija, koji je prilikom bombardovanja Srbije oborio čuveni avion F–117A, i američkog pilota Dejla Zelka, koji je upravljao takozvanim nevidljivim avionom - kaže Despić.

On ističe da poslije nagrade žirija na festivalu u Zagrebu i nagrade za najbolji scenario u Oklahomi, kandidature za Oskara za dugometražni dokumentarni film, projekcija u američkom Kongresu, Ujedinjenim nacijama, Kolumbija univerzitetu, Univerzitetu u Njujorku i drugim mjestima, ovaj film nastavlja sa svojim internacionalnim životom.

Prema njegovim riječima, "Drugi susret" je priča o tome kako je rat spojio dva čovjeka. Јedan je bio pilot "nevidljivog" aviona F-117A, a drugi vojnik koji ga je oborio. Prvi susret je bio na radaru, a drugi 12 godina kasnije u Americi.