latinica  ћирилица
25/08/2015 |  14:16 | Autor: B92

Pakistan: U sukobu vojske i talibana 11 mrtvih

Najmanje pet vojnika i šest talibana stradalo je u napadima na kontrolne punktove pakistanske vojske u oblasti Vaziristan, izjavili su bezbjednosni zvaničnici.

Pakistanska vojska započela je u petak kopnenu ofanzivu u šumovitim predjelima doline koja predstavlja granicu između Sjevernog i Јužnog Vaziristana.

Grupa militanata je rano jutros napala kontrolni punkt u oblasti pored Šavala pri čemu je poginulo najmanje tri pripadnika obezbjeđenja, prenosi Rojters.

- Militanti su u napadu koristili teško naoružanje, uključujući raketne projektile i mitraljeze. Naše snage su odgovorile na napad, a trenutno provjeravamo broj žrtava militanata - rekao je neimenovani bezbjednosni zvaničnik za Rojters.

Nekoliko sati kasnije, dva pripadnika bezbjednosnih snaga, uključujući potpukovnika, poginule su u sukobu sa militantima u Šaval dolini, a takođe je stradalo najmanje šest ekstremista, navela je pakistanska vojska u saopštenju.

Frakcija pakistanskih talibana, sa kojima se vojska bori u Sjevernom Vaziristanu od juna prošle godine, preuzela je odgovornost za oba napada, navodi Rojters.

- 'Nećemo dozvoliti da vojska uđe u Šaval - izjavio je portparol talibana Azam Tarik.

Šavalska ofanziva je posljednja faza vojne operacije u Vaziristanu, u kojoj je dosad stradalo više od 2.700 ekstremista i koja je dovela do oslobađanja najvećeg dijela Sjevernog Vaziristana.

Vojska je saopštila da je u vazdušnom napadu uništila militantni kamp za obuku i skladište municije u Šavalu.

Pakistanski talibani se od osnivanja grupe u Јužnom Vaziristanu 2007. godine bore protiv vojske, a njihov krajnji cilj je uvođenje strogog islamskog šerijatskog zakona u Pakistanu.