latinica  ћирилица
25/08/2015 |  14:18 | Autor: SRNA

Podžić i Mektić o smjeni Krunića

Predsjedavajući Zajedničke komisije za odbranu i bezbjednost BiH Sifet Podžić izjavio je da će od ministra bezbjednosti BiH Dragana Mektića tražiti obrazloženje zašto je iznenada povukao inicijativu za smjenu predsjedavajućeg Nezavisnog odbora Parlamentarne skupštine BiH Žike Krunića.
Sifet Podžić (foto: parlament.ba) -
Sifet Podžić (foto: parlament.ba)

"To ćemo uraditi vrlo brzo", rekao je Podžić u Sarajevu.

Prema njegovim riječima, Izvještaj o radu Nezavisnog odbora nije bio prihvaćen sve do juče, pa čak ni na samoj sjednici Odbora.

On je podsjetio da je član Komisije Hanka Vajzović na prethodnoj sjednici upravo zbog toga, odnosno zbog nerada, predlagala smjenu kompletnog Nezavisnog odbora.

"Mislim da su oba zahtjeva za smjenu Nezavisnog odbora bila potpuno opravdana", rekao je Podžić.

Ističući da predmet u vezi sa napadom na premijera Srbije Aleksandra Vučića u Potočarima, 11. jula još nije stigao na adresu Komisije, on je ocijenio da je, kako je rekao, "sve to što se dešavalo u Srebrenici malo prenaduvano".

"Insistiraću da se sve to detaljnije ispita", najavio je Podžić.

On smatra da je Mektić sve ovo vrijeme pokazao izuzetan priofesionalizam.

"Ako se neke stvari budu politički ili nacionalno izjednačavalo ili na neke ljude bacala ljaga, moraćemo da ispitamo ko je sve primao kakve informacije, ko je bio zadužen, a ko odgovoran, a ne da ovako `ad hok` ocjenjujemo", rekao je Podžić.

MEKTIĆ: ZAHTЈEV ZA SMЈENU KRUNIĆA PRIVREMENO ODGOĐEN

Ministar bezbjednosti BiH Dragan Mektić izjavio je da je iz "čisto praktičnih razloga" privremeno povukao svoju inicijativu za razrješenje predsjednika Nezavisnog odbora Parlamentarne skupštine BiH Žike Krunića. "Јa sam privremeno odustao od te inicijative da ne bih na neki negativan način uticao na proces izbora novog direktora Agencije za istrage i zaštitu Bih /Sipa/, jer nam je veoma bitno da u ovom momentu dobijemo novi menadžment Sipe i da započnemo izuetno važne aktivnosti na planu borbe protiv organizovanog kriminala i korupcije u BiH", rekao je Mektić.

Prema njegovim riječima, u slučaju smjene predsjedavajućeg ili nekog od članova Nezavisnog odbora može doći do blokade izbora novog direktora Sipe, za šta je danas raspisan i objavljen javni konkurs.

On je najavio da priprema cjelovitu informaciju o radu i ulozi Nezavisnog odbora u okviru policijskih agencija, nakon čega će predložiti "neka nova rješenja" s ciljem otklanjanja mogućnosti za bilo kakve "političke blokade i politički uticaj" na rad Odbora, kao i agencija koje provode zakon u BiH.

Mektić je ponovio da lično smatra da je Nezavisni odbor "idealan instrument da političke elite i strukture utiču i na kadrovsku politiku i na razne druge stvari u okviru policijskih agencija u BiH".

"Nezavisni odbor nikada nije glasao po pojedinačnom principu, već je to isključivo bilo po nekom političkom ili nacionalnom principu", dodaje Mektić.

On je potvrdio da je iskoristio sve mehanizme koje je imao u svojoj nadležnosti kada je u pitanju istraga o odgovornosti direktora Direkcije za koordinaciju policijskih tijela u BiH Mirsada Vilića u vezi sa incidentom u Potočarima kada je 11. jula napadnut premijer Srbije Aleksandar Vučić.