latinica  ћирилица
25/08/2015 |  14:44 | Autor: SRNA

Majkić: Teško vlasti koja počinje smjenama u policijskim agencijama

Član Komisije za odbranu i bezbjednost Parlamentarne skupštine BiH Dušanka Majkić razočarana je što se danas na sjednici ove komisije nije raspravljalo o zahtjevu ministra bezbjednosti BiH Dragana Mektića za smjenu predsjedavajućeg Nezavisnog odbora Žike Krunića.

"Žao mi je što je ta tačka skinuta sa dnevnog reda jer sam željela da podsjetim na izjavu DŽima Tilmana, predstavnika ICITAP-a koji je bio zadužen za monitoring rada policijskih agencija u BiH, koji je rekao `teško onoj vlasti koja počinje smjenom u policijskim agencijama`", rekla je Majkićeva.

Ona smatra da je Mektić konstatovao da se izvršna vlast u ovom momentu isuviše uplela u nezavisno tijelo parlamenta BiH čiji je zadatak da radi u skladu sa zakonom i poslovnikom.

"Žao mi je i što nisam bila u prilici da Kruniću postavim neka pitanja, kao čovjeku koji je bio i sudija i advokat i ima respektabilno iskustvo", dodala je Majkićeva.

Ona je istakla da je očito da je ovo "nevjerovatna stvar" jer je Mektić mogao i nekoga od parlamentaraca da zamoli da podnese istu incijativu za Krunićevu smjenu, a ne da on to čini kao predstavnik izvršne vlasti.

Prema njenim riječima, to je nonsens ili se "možda ministar sada malo uplašio jer je preletio". "Sve su to loše poruke iz BiH", ocijenila je Majkićeva.

Ona je upozorila da bezbjednosne strukture ne daju blagovremene informacije o svom radu nego samo pukim saopštavanjem statističkih podataka "otaljavaju" posao, pa javnost ubjeđuju da "u BiH cvjetaju ruže, nema kriminala, ne prijeti opasnost od imigranata..."

Građani BiH, napomenuoa je Majkićeva, danas nisu mogli dobiti informaciju u kakvom bezbjednosnom okruženju žive.