latinica  ћирилица
25/08/2015 |  15:41 | Autor: SRNA

Potrebna sjednica SM BiH zbog situacije sa migrantima

Udarna grupa za borbu protiv terorizma zatražiće održavanje vanredne sjednice Savjeta ministara BiH u vezi sa situacijom nastalom prilivom migranata u susjedne zemlje, te preduzimanje aktivnosti za zaštitu bezbjednosne situacije u BiH - jedan je od zaključaka današnjeg sastanka Udarne grupe, održanom u Tužilaštvu BiH.
Sarajevo - sastanak Udarne grupe - Foto: SRNA
Sarajevo - sastanak Udarne grupeFoto: SRNA

S obzirom na veliki priliv migranata sa područja Bliskog istoka u susjedne zemlje, članovi Udarne grupe razgovarali su o potrebnim aktivnostima da bi bila podignuta pripravnost i BiH zaštitila od eventualnog dolaska na njeno područje lica koja su u vezi sa terorističkim grupama, a koje bi mogla zloupotrijebiti proces migracija izbjeglica za kretanje prema zemljama EU.

Iz Tužilaštva BiH saopšteno je da su članovi Udarne grupe, iako trenutno ne postoji opasnost od priliva velikog broja migranata, saglasni da se mora preventivno djelovati i tražiti rješenja mogućih problema, da u budućnosti ne bi bila narušena bezbjednosna situacija u BiH i bezbjednost svih građana.

Zamjenik direktora Službe za poslove sa strancima Izet Nizam upoznao je učesnike sastanka da BiH ima kapacitete za smještaj najviše 500 lica u okviru kapaciteta ove službe, te da moraju biti razmotrene mogućnosti smještaja i kontrole eventualnog ulaska izbjeglica u BiH, o čemu su mišljenja i prijedloge mogućih rješenja dali članovi Udarne grupe u skladu sa nadležnostima institucija iz kojih dolaze.

Institucije BiH već su u kontaktu sa institucijama u Srbiji sa ciljem predviđanja i otklanjanja mogućih problema.

Dogovarani su i prioriteti djelovanja svih institucija u okviru Udarne grupe, u pravcu otkrivanja i otklanjanja opasnosti od terorizma, kao i procesuiranja počinilaca krivičnih djela koja imaju veze sa terorizmom i terorističkim aktivnostima.

Razgovarano je i o otkrivanju, sprečavanju i procesuiranju državljana BiH koji pokušaju da se priključe stranim paravojnim formacijama koje su u vezi sa terorističkim grupama, kao i krivičnom gonjenju državljana BiH koji učestvuju na stranim ratištima u Siriji i Iraku.

Tužilac iz Odsjeka za terorizam Tužilaštva BiH Dubravko Čampara upoznao je članove Udarne grupe o aktivnostima u proteklom periodu, te izricanju pravosnažne presude za teroristički napad u Bugojnu za koji su izrečene dugogodišnje zatvorske kazne. Govorio je i o procesuiranju i statusu predmeta koji se odnose na nezakonite odlaske državljana BiH na strana ratišta.

Ovom sastanku prisustvovali su najviši funkcioneri Tužilaštva BiH, Sipe, Direkcije za koordinaciju policijskih tijela, Granične policije BiH, Obavještajno-bezbjednosne agencije BiH, Službe za poslove sa strancima BiH, Uprave za indirektno oporezivanje BiH, MUP-a Republike Srpske i Federalne uprave policije.