latinica  ћирилица
25/08/2015 |  15:59 | Autor: Agencije

UN: Srbija među zemljama koje gube stanovnike

Svjetska populacija raste po stopi od 1,8 odsto godišnje što znači da je svake godine broj stanovnika veći za 83 miliona, ali se u isto vrijeme u više od 40 zemalja, među kojima je i Srbija broj stanovnika iz godine u godinu smanjuje, pokazala je najnovija demografska prognoza UN ((UN World Population Prospect).
Popis stanovništva - Foto: ilustracija
Popis stanovništvaFoto: ilustracija


Prema rezultatima te studije, sredinom ove godine na svijetu je bilo 7,43 milijardi stanovnika što je za oko milijardu više nego prije 12 godina. Najbrže rastuće stanovništvo ima Afrika, dok će, procjenjuje se, u Evropi 2050. godine živjeti manje ljudi nego danas.

Na spisku od 43 zemalje koje bilježe demografski pad u 11 će, prema prognozama, 2050. broj stanovnika biti najmanje 15 odsto manji nego danas. Najveći demografski pad prognozira se za Bugarsku, Rumuniju i Ukrajinu.

Po prognoziranom demografskom padu od 17,2 odsto do 2050. Srbija se nalazi na osmom mjestu ispred Hrvatske (16,2), Crne Gore (8,2), Makedonije (6,8), Albanije ; (6,4) i Slovenije ; (6,1 odsto).

Od svih bivših jugoslovenskih republika veći demografski pad od Srbije prognozira se samo za BiH - 19,5 odsto.

Na spisku zemalja u kojima se bilježi trend smanjenja broja stanovnika nalaze se i Mađarska, Јapan, Rusija i Kina u kojoj se prognozira smanjenje broja stanovnika za dva odsto do 2050. godine.

Prema rezultatima studije UN, oko 60 odsto svjetskog stanovništva danas živi u Aziji, 16 odsto u Africi, 10 odsto u Evropi, devet odsto u Latinskoj Americi i na Karibima i pet odsto u Sjevernoj Americi i Okeaniji.

Najmnogoljudnije zemlje svijeta i dalje su Kina sa 1,4 milijardu i Indija sa 1,3 milijardu stanovnika što zajedno čini 37 odsto ukupne svjetske populacije.

Prema posljednjim podacima UN 50,4 odsto stanovništva čine muškarci, 49,6 odsto su žene, a srednja starost je 29,6 godina što znači da je pola svjetske populacije mlađe, a pola starije od toga.

Najbrže rastuće stanovništvo ima Afrika a najstarije Јapan, Njemačka, Martinik, Italija i Portugal.

Posljednjih godina bilježi se pozitivan pomak u prosječnoj dužini životnog vijeka koja je globalno gledano porasla sa 65 za muškarce i 68 za žene na 68 za muškarce i 73 za žene. Očekuje se da se takav trend nastavi i da će prosječni životni vijek 2100. godine biti 83 godine, pokazala je studija UN.