latinica  ћирилица
25/08/2015 |  16:13 | Autor: TANЈUG

Incko o referendumu: Očekujem zdrav kompromis u Briselu

Visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Valentin Incko očekuje da će u Briselu doći do "zdravog kompromisa" kada je u pitanju referendum u Republici Srpskoj o Sudu i Tužilaštvu BiH.
Valentin Incko - Foto: arhiv
Valentin InckoFoto: arhiv

Incko je naveo da je komesar za proširenje Evropske unije Јohanes Han pozvao tri ministra za pravosuđe iz BiH u Brisel.

"Naravno da kompromis može biti samo takav da ne dolazi do slabljenja pravosudnih institucija", poručuje Incko i ističe da se na današnjem sastanku ambasadora Saveta za sprovođenje mira naslućuje rješenje u vezi s tim pitanjem.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik prethodno je poručio da će onaj kome je stalo da najavljeni referendum u Srpskoj o pravosuđu BiH ne bude održan, morati da ponudi rješenje kroz reforme, a priliku za to dobiće 10. septembra u Briselu na novoj rundi razgovora o strukturalnom dijalogu.

Narodna skupština Republike Srpske usvojila je 15. jula odluku o raspisivanju referenduma o radu Suda i Tužilaštva BiH, na kojem bi se građani izjasnili da li podržavaju "neustavno i neovlašćeno" nametanje zakona od strane visokog predstavnika međunarodne zajednice, posebno onih u Sudu i Tužilaštvu.