latinica  ћирилица
25/08/2015 |  17:00 | Autor: SRNA

Potpisan aneks sporazuma Vlade sa Kelagom i Interenergom

Ministar industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić i članovi uprave kompanija KI-Kelag internešnal, iz Austrije, i Interenergo, iz Slovenije, potpisali su Aneks sporazuma o saradnji Vlade Srpske i tih kompanija, kojim se predviđa produženje saradnje do 21. septembra 2017. godine i realizacija novih investicija u oblasti obnovljivih izvora energije vrijednih više od 50 miliona evra.

Aneksom sporazuma biti omogućen nastavak uspješne saradnje Vlade Srpske i ovih kompanija u segmentu realizacije projekata iz oblasti energetike zasnovanih na korišćenju obnovljivih izvora energije, rekoa je ministar.

- Zahvaljujući dosadašnjoj uspješnoj saradnji izgrađene su dvije male HE "Novakovići" i "Zapeće", ukupno instalisane snage devet megavata, u čiju realizaciju je investirano skoro 50 miliona KM - rekao je Đokić, i dodao, da je u toku izgradnja male HE "Medna" instalisane snage 4,9 megavata, čija je ukupna vrijednost 41 milion KM.

Ove aktivnosti, prema njegovim riječima, uklapaju se u energetsku politiku Vlade, a od posebnog značaja je to što je u realizaciju ovih projekata bilo uključeno više od 100 domaćih preduzeća i uposleno više stotina radnika u Srpskoj.

Potpisivanju Aneksa sporazuma prisustvovala je i ministarka za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Srebrenka Golić.

Predstavnici ovih kompanija zahvalili su se potpredsjednici Vlade Srebrenki Golić i ministru Đokiću za ukazano povjerenje i praktičnu podršku koju ove kompanije imaju u Republici Srpskoj.