latinica  ћирилица
25/08/2015 |  17:08 | Autor: SRNA

Međunarodni festival viteštva u Despotovcu

U srednjovjekovnom manastiru Manasija, kod Despotovca, povodom 600 godina od izgradnje hrama, večeras će biti otvoren prvi Međunarodni festival viteštva "DŽast aut" /Јust Out/, koji će trajati do četvrtka, 27. avgusta, uz učešće vitezova iz 12 zemalja.
Manastir Manisija Despotovac - Foto: Wikipedia
Manastir Manisija DespotovacFoto: Wikipedia

Festival će večeras svečano otvoriti predsjednik Srbije Tomislav Nikolić, koji je i pokrovitelj skupa, a za večeras je najavljeno i prisustvo predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika.

Već od 19.00 časova predviđen je dolazak zvanica u Manasiju, dok od sadržaja prve festivalske večeri treba izdvojiti svečani defile predstavnika 12 zemalja učesnica, koji će na konju u odori despota Stefana nositi nacionalne zastave, kao i nastup monaha iz manastira Šaoline iz Kine.

Na kraju prve večeri predviđeno je uručenje srpskog mača predsjedniku Srbije.

Učešće na Festivalu u Manasiji prijavili su vitezovi Francuske, Rusije, Ukrajine, Češke, Bugarske, Slovenije, Hrvatske, Rumunije, Mađarske i Srbije, a specijalni gosti su monasi Šaoline, koji će i druge večeri imati spektakularan nastup.

Viteški turniri planirani su za srijedu i četvrtak, 26. i 27. avgusta.

U programu manifestacije se navodi da je cilj da se "za tri dana na što bolji način auditorijumu približi srednjovekovna kultura Srbije, evropskih država, kao i da se promovišu vrednosti ove epohe".

Festival će obilovati i brojnim kulturnim sadržajima, planirana je izložba srednjovjekovnih zanata iz doba despota Stefana Lazarevića, a vitezovi će u ambijentu zdanja degustirati hranu i piće iz srednjovjekovnog perioda.

Održavanje Festivala organizatori su najavili u gradovima Pomoravlja i Resave.

Manasija je zadužbina despota Stefana Lazarevića, a građena je 11 godina - od 1407. do 1418. godine.

U manastirskoj crkvi "Sveta Trojica" nalazi se i grob despota Stefana Lazarevića.

DODIK: PODRŠKA MANASTIRU MANASIЈA

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da će večeras na poziv predsjednika Srbije Tomislava Nikolića prisustvovati Međunarodnom viteškom festivalu "Despot Stefan Lazarević" u manastiru Manasija kod Despotovca kako bi dao podršku ovom zdanju koje uskoro obilježava 600 godina postojanja.
"Značajan jubilej - 600 godina manastira Manasija svakako treba da okupi državni i vjerski vrh", rekao je Dodik Srni.

Predsjednik Srpske ističe da manastir Manasija, ne samo kao vjerski, već i kao nacionalni spomenik, zaslužuje svu pažnju zbog vijekova postojanja i svega onoga što je predstavljao za taj kraj Srbije.

"To nije bilo samo vjersko, nego i kulturno i obrazovno sjedište ovog dijela Srbije i nesumnjivo je ostavilo značaj pečat u kulturi i oblikovanju kulture srpskog naroda", rekao je Dodik.

On je istakao da je zato važno podržati to univerzalno srpsko zdanje i da Republika Srpska bude na tom mjestu.

"Zbog toga sam i prihvatio poziv predsjednika Srbije Tomislava Nikolića da se pojavim na ovom festivalu", rekao je Dodik.