latinica  ћирилица
25/08/2015 |  17:16 | Autor: RTRS

Modernzacija nastave u bogoslovijama SPC

Od ove školske godine, u osam bogoslovskih škola Srpske pravoslavne crkve od kojih je pet u Srbiji i po jedna u Republici Srpskoj, Hrvatskoj i Crnoj Gori, u ocjenjivanju dosadašnju "dvojku" kao neprolaznu, zamijeniće "jedinica".

O ovoj odluci Svetog arhijerejskog sinoda, ali i modernizaciji nastave, udžbenicima i otvaranju pravoslavnih gimnazija razgovarano je na Trećem seminaru nastavnika i rektora bogoslovija, održanom u Foči.

Ne zadovoljava opisno sa brojom "dva" do sada je značilo da đak bogoslovije nije savladao ništa od gradiva. Uvođenje "jedinice" biće kao i u ostalim srednjim školama, "dvojku" će moći dobiti oni koji su zadovoljili elementarno znanje. Osim ovoga, zadatak je u svim bogoslovijama da se modernizuje nastava u korak sa vremenom.

Protosinđel Andrej, iz Bogoslovije "Sveti Kiril i Metodije" u Prizrenu, kaže da je neophodna tehnološka modernizacija u nastavi, te da je i na predavačima u bogoslovijama da je pokušaju upotrebiti, kao što crkva to već radi na dobro.

- Naravno, ostaje onaj isti koncept - duh zajednice koja se sabira oko svetinje i bogosluženja, pri tome i nastava, ali da to prilagodimo ovom novom vremenu - kaže Gojko Perović, rektor Bogoslovije "Sveti Petar Dabrobosanski" na Cetinju.

Osam bogoslovija radi po jedinstvenom nastavnom planu i programu čije će unapređenje diktirati i štampanje novih udženika.

Slavoljub Knežević, profesor Bogoslovije "Sveta Tri Јerarha" u manastiru Krka, kaže da je većina predavača u bogoslovijama postavila isto pitanje - kada će se primjenjivati novi udžbenici ili će se vršiti revizija na postojećim.

Otvoreno je i pitanje pretvaranja nekih bogoslovija u pravoslavne gimnazije, gdje bi se izučavali i opšti predmeti.

- S druge strane, zadržali bismo samo vjeronauku, crkveno slovenski jezik i pojanje i ono osnovno što je za bogoslovlje i za crkvu - rekao je mitropolit Amfilohije, predsjednik Komisije Svetog arhijerejskog sinoda za unapređenje crkvene prosvjete,

Integrisanje bogoslovije s ostalim školama u prosvjetni sistem Republike Srpske dalo je odlične rezultate.

- Naši đaci mogu da učestvuju u svim onim aktivnostima koje organizuje resorno ministarstvo posredstvom Prosvjetno pedagoškog zavoda - rekao je arhimandrit Lazar, rektor Bogoslovije "Sveti Petar Dabrobosanski" u Foči.

Pravoslavne bogoslovske škole koje su internatske pohađa oko 600 učenika iz svih krajeva svijeta.