latinica  ћирилица
25/08/2015 |  18:08 | Autor: SRNA

Šarović: Sutra prvi konvoj sa mlijekom i mliječnim proizvodima za EU

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović najavio je da sutra kreće izvoz, odnosno prvi konvoj sa mlijekom i mliječnim proizvodima iz BiH za Hrvatsku, odnosno EU.
Mlijeko - Foto: arhiv
MlijekoFoto: arhiv

 "Time smo razuvjerili sve one koji nisu vjerovali da smo spremni da sav posao uradimo za nelikoliko mjeseci. Očekujem prve isporuke iz mljekare u Kozarskoj Dubici i vjerovatno će biti prilike da ovo obilježimo", rekao je Šarović novinarima u Istočnom Sarajevu.

Šarović navodi da je ostvaren napredak u vezi sa pitanjem izvoza mesa i mesnih prerađevina, posebno u Tursku, kao i uspjeh u obezbjeđivanju kvota koje će, kako kaže, omogućiti obnovu stočnog fonda BiH.

"To će dići na noge nekoliko pogona i stotine proizvođača u Bijeljini, Gradišci, Banjaluci, kao i konstantan rad aerodroma u Sarajevu i Banjaluci. Aerodrom Banjaluka opstaje zbog toga što smo obezbijedili da svaki dan ima najmanje dva leta za Tursku i na taj način ćemo omogućiti da naša vazdušna luka može da opstane", rekao je Šarović.

On kaže da je zadovoljan spoljnotrgovinskom razmjenom koju je BiH ostvarila u julu jer je prvi put od završetka rata izvoz premašio 800 miliona KM.

"Prvi put u poslijeratnoj istoriji imamo 800 miliona KM izvoza i pokrivenost uvoza izvozom sa više od 60 odsto", rekao je Šarović.