latinica  ћирилица
25/08/2015 |  19:18 | Autor: RTRS

Iz Fonda solidarnosti najviše novca isplaćeno građanima (VIDEO)

Godinu dana nakon formiranja Fonda solidarnosti efekti su i više nego vidljivi. Do danas je sa računa Fonda isplaćeno više od 115 miliona KM.

Samo u posljednje dvije nedjelje podijeljeno je 16, 5 miliona KM za saniranje posljedica prošlogodišnjih poplava. Sredstva su raspoređivana građanima, privredi, opštinama, a najviše je utrošeno na saniranje štete u poljoprivredi.

Najznačajniji dio sredstava iz Fonda solidarnosti isplaćen je građanima koji su u majskim poplavama pretrpjeli direktnu štetu. Značajnu poziciju u raspodjeli novca iz Fonda zauzima saniranje infrastrukture, ali i podrška privrednicima i poljoprivrednicima, kojima je po osnovu hitnih mjera isplaćeno 32 miliona KM.

Ministar finansija Republike Srpske Zoran Tegeltija rekao je da zatim isplaćeno 11,5 miliona KM poljoprivrednim proizvođačima kao direktna posljedica poplava, privrednicima iz Doboja šest miliona, direktna podrška budžetu pet miliona, podrška ЈP Putevi 16, 5 miliona, te opštinama 20 miliona za saniranje infrastrukture.

Efekti rada Fonda solidarnosti, godinu dana kasnije, i više su nego vidljivi, kaže ministar.

On je naveo da su realizovani brojni projekti na teritoriji lokalnih zajednica, posebne intervencije vezane za njihovu direktnu budžetsku podršku. Dodao je sigurno da će taj projekat trajati više godina, oko sedam, kako bi bile sanirane sve posljedice.

Elektronske platne kartice bile su prva direktna pomoć građanima Republike Srpske za sanaciju štete od poplava za više od 20.000 domaćinstava. Rok za njihovo korišćenje istekao je 1. jula ove godine. Ministar je rekao da je od 87 miliona KM građanima plasirano 72 miliona posredstvom platnih kartica.

Trenutno se na računu Fonda solidarnosti nalazi 23.600.000 KK, a taj iznos se svakodnevno povećava. Kao jedan od prioritetnih projekata u narednom periodu jeste podrška privrednim subjektima koji do sada nisu dobijali sredstva iz Fonda. Planirana je isplata dospjelih faktura na ime isporučioca robe i usluga, ali i završetak sanacije infrastrukture i objekata javnih institucija.