latinica  ћирилица
25/08/2015 |  19:43 | Autor: SRNA

Poboljšan položaj nacionalnih manjina u BiH

Vlasti u BiH učinile su napore da poboljšaju položaj nacionalnih manjina u posljednje dvije godine, iako je zemlja bila suočena sa ekonomskim problemima i velikim poplavama koje su zahvatile region, navodi se u izvještaju koji je danas usvojio Savjet ministara BiH.
Savjet ministara BiH - Foto: RTRS
Savjet ministara BiHFoto: RTRS

Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH zaduženo je da danas usvojeni drugi izvještaj BiH o provođenju mjera i načela utvrđenih Evropskom poveljom o regionalnim ili manjinskim jezicima dostavi Sekretarijatu Savjeta Evrope za Evropsku povelju o regionalnim ili manjinskim jezicima.

Pripadnici nacionalnih manjina u BiH su, uglavnom, inkorporirani u društvenu zajednicu i njima se ne uskraćuju prava definisana Evropskom poveljom o regionalnim ili manjinskim jezicima.

U izjveštaju se konstatuje i da su mediji pokazali otvorenost za programe nacionalnih manjina. Ukazano je i na izražen problem finansiranja kulturnih i drugih aktivnosti manjina, posebno u opštinama s manjim budžetima.

Savjet ministara BiH je, na prijedlog Ministarstva pravde BiH, donio odluku o izmjeni odluke o uspostavljanju Nadzornog tijela za praćenje provođenja Strategije BiH za rad na predmetima ratnih zločina.

Odlukom je za predstavnika Nadzornog tijela ispred VSTS imenovan Milan Tegeltija umjesto dosadašnjeg člana Milorada Novkovića, u ime Ministarstva bezbjednosti BiH Lejla Čopelj umjesto Anera Hadžimahmutovića i u ime Ministarstva finansija Republike Srpske Žarko Lučić umjesto Dajane Stupar.

Savjet ministara je, na prijedlog predsjedavajućeg Denisa Zvizdića, donio rješenje o imenovanju Dragana Ćuzulana za koordinatora za reformu javne uprave pri kabinetu predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH.

Ministri su danas, na prijedlog Ministarstva bezbjednosti BiH, donijeli odluku o utvrđivanju opravdanih razloga humanitarne prirode za produženje privremenog boravka državljanima Sirije. Tom odlukom se na period do godinu dana može produžiti privremeni boravak sirijskim državljanima u BiH, odobren na osnovu istoimene odluke donesene u avgustu prošle godine.