latinica  ћирилица
25/08/2015 |  20:11 | Autor: RTRS

Mlijeko iz BiH sutra na tržištu EU (VIDEO)

Od sutra će domaćim mljekarima biti otvorene granice Evropske unije. Mljekari, iako svjesni da mjesto na zahtjevnom evropskom tržištu nije lako osvojiti, optimistični da će od izvoza u Uniju imati koristi.
Mlijeko na policama trgovina (ilustracija) -
Mlijeko na policama trgovina (ilustracija)

I mljekari iz Prnjavora, opštine poznate po brojnim govedarskim farmama, od plasmana u Evropsku uniju mnogo očekuju. Farma Dragana Јokića iz Velike Ilove kod Prnjavora jedna je od prvih u Republici Srpskoj koja je dobila rješenje Ministarstva poljoprivrede za izvoz mlijeka u Evropsku uniju. Farma ima 120 grla i dnevno proizvodi oko 1500 litara mlijeka. Ipak, kako Јokić ističe, biti konkurentan na tržištu Evropske unije nije lak zadatak.

 U Udruženju mljekara Republike Srpske ističu da je glavni cilj dostići izvoz od prije dvije godine kada je na tržište Evrope odlazilo 50 000 litara mlijeka dnevno. To će biti izazov, poručuju u Udruženju, s obzirom na to da su visoke temperature i suša smanjile proizvodnju mlijeka.

 U Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede poručuju- za mljekare su mnogo učinili. Kažu podsticaj od 30 pfeniga po litru nema ni jedan proizvodjač u regionu.

 Republika Srpska ima veću proizvodnju nego potrošnju mlijeka, pa je resorni ministar najavio da podrška neće izostati, dok se mljekari nadaju još boljim podsticajima.