latinica  ћирилица
25/08/2015 |  21:31 | Autor: SRNA

Dobitnici Kočićeve nagrade na Večeri laureata

U Banskom dvoru u Banjaluci, u okviru jubilarnog 50. Kočićevog zbora, održano je Veče laureata, koje je okupilo 12 dosadašnjih dobitnika Kočićeve nagrade.
Banjaluka - Veče laureata - Foto: SRNA
Banjaluka - Veče laureataFoto: SRNA

Veče laureata, koje je prvi put organizovano u okviru ove manifestacije, počelo je minutom ćutanja i odavanjem počasti preminulim dobitnicima Kočićeve nagrade, kojih su se prisutni prisjetili kroz tonske zapise.

Dobitnik Kočićeve nagrade 2009. godine Stevan Tontić izrazio je zadovoljstvo što nalazi na ovoj svečanosti književnosti. "Svi smo na neki način potomci velikog Petra Kočića", rekao je Tontić.

On je istakao da je većina Srba veoma poštuje Petra Kočića, ali da je pitanje da li mu se odužuju na pravi način, dodavši da je upravo Veče laureata prilika da se podsjeti na veliko djelo tog čovjeka.

Književnik Ranko Preradović, dobitnik Kočićeve nagrade 2003. godine, podsjetio je da je Kočićeva nagrada osmišljena 1992. godine, istakavši da je učestvovao u njenom kreiranju.

"Ima sasvim dovoljno razloga da se svi zajedno veselimo i radujemo ovakvim susretima", poručio je Preradović.

On je naglasio da veličina Kočićevog djela i borbe ne može potamniti, niti se može izgubiti, ističući da ona može samo rasti u ljudskim patnjama i zajedničkim pogledima na svijet.

Ovogodišnji dobitnik Kočićeve nagrade Zoran Kostić istakao je da je Kočićevo djelo našlo istorijsku potvrdu u ostvarivanju i osnivanju Republike Srpske. "Petar Kočić je u temelje unio svoj veliki doprinos i utoliko je meni ta nagrada danas sjajnija i značajnija", kaže Kostić.

On smatra Petra Kočića jednim od rodonačelnika Republike Srpske, ističući da Srpska nije stvarana samo u Odbrambeno-otadžbinskom ratu, već da je ona ostvarenje vjekovnih želja srpskog naroda izraženih kroz borbu za slobodu i samostalnost na ovim prostorima.

"Ako je osnovna ideja djela Petra Kočića prozna i publistička borba za dostojanstvo i identitet srpskog naroda na ovim prostorima i ako jedan žiri, dodjeljujući mi ovo veliko priznanje, konstatuje da moje stvaralaštvo korenspondira sa njegovim besmrtnim djelom onda ništa drugo ne mogu osjećati već veliku čast i zbog te paralele, a i odličja koje je najsjajnije u srpskoj književnosti", kaže Kostić.

Predsjednik Zavičajnog društva "Zmijanje" Vitomir Popović rekao je da je Veče laureata okupilo najveći dio dosadašnjih dobitnika Kočićeve nagrade, dodavši da su neki nažalost preminuli, a neki nisu mogli doći iz zdravstvenih razloga.

"Cijenimo da ćemo i u narednom periodu, barem kada je riječ o ovim jubilejima, okupljati dobitnike Kočićeve nagrade", rekao je Popović, ističući da je to od izuzetnog značaja za razvoj književnosti i književne misli na prostoru Srpske.

On kaže da je Petar Kočić izuzetna ličnost, nesporno iz samog vrha svjetske književnosti.

"Imamo obavezu ne samo da evociramo uspomene na Kočićev lik i djelo već i da pokušamo i mlade upoznati sa njegovim književnim opusom i usmjeriti ih da oni ideju o slobodi, otadžbini i pravdi čuvaju na isti način na koji je to radio i veliki pisac", istakao je Popović.

Kočićevu nagradu su od 1992. godine dobila 24 književnika.