latinica  ћирилица
26/08/2015 |  08:46 | Autor: RTRS

Cvijanović: Sajam u Derventi jedan od prepoznatljivijih privrednih događaja (VIDEO)

Više od 100 izlagača iz RS, Federacije BiH , Slovenije, Njemačke i Italije učestvuje na 10. sajmu privrede i turizma u Derventi koji je otvorila premijerka Srpske Željka Cvijanović.
Premijerka Cvijanović na Sajmu u Derventi - Foto: RTRS
Premijerka Cvijanović na Sajmu u DerventiFoto: RTRS

Ona je ocijenila je da je sajam u Derventi jedan od prepoznatljivijih privrednih događaja u Republici Srpskoj, da ova opština ima mnogo dobrih parametara u svim oblastima, i najnižu stopu nezaposlenosti, ne samo u Republici Srpskoj, nego i u cijeloj BiH. 

Pozitivan privredni ambijent i visoka stopa razumijevanja i koordinacije lokalne uprave s privrednicima i investitorima. To privlači ulagače, a Derventa upravo to pruža.

Privrednik Radovan Pazurević kaže da u Derventi postoji kvalitetna radna snaga, dobar ambijent i gdje inostrani ulagači nalaze, ono što u suštini svugdje traže da bi što prije došli do svog profita, do kapitala.

Izlagač na sajmu Miloš Matić kaže: "Hajde malo da zapnemo pa da radimo i onda će svima da bude bolje".

Od 6.000 zaposlenih 45 odsto radi u prerađivačkoj industriji. Derventa ima najnižu stopa nezaposlenosti u BiH, najniži stepen zaduženosti, a preduzeća i investitori izvozno su orijentisani. To je je za svaku pohvalu, kaže premijerka dodajući da je Vlada Srpske od 2006. Do 2014. godine Derventi pomogla sa oko 6 miliona maraka.

"Najveći dio toga, oko 5 miliona maraka, je otišao na podsticaj izvoza znajući da su ovdje izvozno orijentisane firme i da su u stanju da proizvedu proizvode koje možemo da plasiramo na strano tržište", israkla je premijerka.

Načelnik opštine Derventa Milorad Simić kaže da je jako ponosan privrednicima u Derventi i stopom izvoza.

Sajam u Derventi već 10 godina uspješno organizuju lokalne vlasti, uz podršku i pokroviteljstvo Vlade Republike Srpske, Privredne komore i svih privrednika koji su doprinijeli njegovoj prepoznatljivosti.