latinica  ћирилица
26/08/2015 |  10:28 | Autor: SRNA

Podignuta optužnica protiv Suada Ramića

Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv Suada Ramića koji se tereti za ratni zločin protiv hrvatskog civilnog stanovništva počinjen 1992. godine na području opštine Gornji Vakuf.
Sud BiH (arhiva) -
Sud BiH (arhiva)

Ramić se tereti da je kao pripadnik takozvane Armije BiH tokom oružanog sukoba sa pripadnicima Hrvatskog vijeća odbrane /HVO/ na području Gornjeg Vakufa kršio odredbe Ženevske konvencije o zaštiti građanskih lica za vrijeme rata.

Optuženi se tereti da je u julu 1992. godine, zajedno sa drugim pripadnicima takozvane Armije BiH, iz vozila koje su zaustavili ispred Vatrogasnog doma nasilno izveo dva muškarca hrvatske nacionalnosti i fizički ih maltretirao.

Nakon toga su ih uz konstantno fizičko maltretiranje odveli do ugostiteljskog objekta, u koji je, u međuvremenu, doveden veći broj hrvatskih civila, saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

Ramić se tereti da je, zajedno sa drugim pripadnicima takozvane Armije BiH, zarobljene civile izveo iz ugostiteljskog objekta i sproveo u bazen pored objekta, gdje su ih primorali da se u čučećem položaju okrenu prema zidu bazena, a potom su iz vatrenog oružja pucali prema njima.

Prema optužnici, Ramić je primorao zarobljenike da plivaju u praznom bazenu, pucajući u njihovom pravcu, što je kod ovih lica izazvalo jaku duševnu i fizičku bol.

Zarobljeni civili su bili prisiljeni da nose granate na linije fronta, nakon čega su ih zatvorili u podrum kuće.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.