latinica  ћирилица
26/08/2015 |  10:33 | Autor: SRNA

Markovićeva razgovarala sa ministrom inostranih poslova Azerbejdžana

Član Stalne delegacije parlamenta BiH u Parlamentarnoj skupštini Savjeta Evrope Milica Marković, koja u svojstvu izvjestioca Savjeta Evrope boravi u višednevnoj posjeti Azerbejdžanu, sa više je zvaničnika ove zemlje među, kojima i ministrom inostranih poslvoa Elmarom Mamudurovom, razgovarala o problemu snabdijevanja regiona Nagorno Karabah.

Tokom sastanaka, održanih s ciljem prikupljanja informacija za izradu izvještaja o temi "Stanovnici u pograničnim regijama Azerbejdžana kojima je namjerno prekinuto snabdijevanje vodom", Markovićeva se upoznala o zvaničnom stavu vlasti Azerbejdžana u vezi sa tim problemom, saopšteno je iz Parlamentarne skupštine BiH.

Svi predstavnici Vlade Azerbejdžana konstatovali su da je pitanje korištenja vode, kako za piće tako i za navodnjavanje u poljoprivredi, esencijalno važno za stanovnike pograničnih regija, te naglasili da Azerbejdžan izdvaja mnogo novca za subvencije i za kompenzacije stanovništvu zbog nemogućnosti da koriste prirodne izvore vode iz rezervoara Sarsang.

I predstavnici Državne agencije Azerbejdžana za upravljanje resursima vode, s kojima je Markovićeva takođe razgovarala, upozorili su da problem namjernog prekidanja snabdijevanja vodom za piće stanovnika u pograničnim zonama u Nagorno Karabahu, koje nisu pod kontrolom Azerbejdžana, traje već 20 godina i da Azerbejdžan očekuje da se taj problem riješi mirnim putem i na međunarodnom nivou.

Markovićeva se srela tokom ove posjete i sa članovima delegacije Azerbejdžana u Parlamentarnoj skupštini Savjeta Evrope, kao i sa predstavnicima civilnog društva te zemlje.

Na tim sastancima konstatovano je da probleme treba u izvještaju predstaviti onakvim kakvi jesu, te upoznati Savjet Evrope o razmjerama i posljedicama tih problema.

U nastavku posjete Markovićeva će boraviti i u šest distrikta, odnosno gradova u pograničnoj zoni Nagorno-Karabah između Azerbejdžana i Јermenije.