latinica  ћирилица
26/08/2015 |  10:42 | Autor: TANЈUG

Stojanović: U periodu od četiri mjeseca formiranje ZSO

Zamjenik premijera samoproglašenog Kosova Branimir Stojanović izjavio je, povodom potpisivanja u Briselu sva četiri sporazuma - o Zajednici srpskih opština, energetici, telekomunikacijama i mostu na Ibru, da u periodu od četiri mjeseca mora da se formira Zajednica srpskih opština i definiše statut.
Branimir Stojanović (foto: nspm.rs) -
Branimir Stojanović (foto: nspm.rs)

Stojanović je u Zvečanu za RTS rekao da je najvažnije držati se činjenica i onoga što piše u sporazumu, da su Srbi prezadovoljni onim što je postignuto i da je to veliki dan za sve Srbe na Kosovu i Metohiji koji imaju čemu da se raduju.

"Svi sporazumi su bitni, svi donose nešto novo i konkretno, svi rješavaju jedan dio problema, ali je najvažnija Zajednica, jer ona jeste nadogradnja političkog jedinstva koje smo stvorili u proteklih godinu i po dana", ocijenio je Stojanović.

Govoreći o ZSO, Stojanović je ocijenio da je riječ o organizaciji koja će imati dobra ovlašćenja i mehanizme kojim će na bolje biti promijenjen život ljudi.

Stojanović je najavio da će sljedeći korak za formiranje ZSO biti pregovori oko statuta koji definiše šta Zajednica mora da radi, a da je važno da je postavljen temelj i da su definisani principi.

Govoreći o Sporazumu o telekomunikacijama, Stojanović je najavio da će biti kompletna pokrivenost i lokalna cijena poziva.

Moći će da se telefonom zove iz Gračanice i Mitrovice Beograd okretanjem pozivnog broja 011, a iz Beograda moći će da se zove okretanjem pozivnog broja tih mjesta, što će relaksirati život ljudi i pojevtiniti životne troškove, najavio je Stojanović.

Komentarišući pojedine najave protesta, Stojanović je ocijenio da to ne bi smjelo to da uspori proces i da dio albanske političke elite i albanske zajednice, sve što je korisno i dobro za Srbe vidi kao prijetnju i da se protiv toga svim silama bori.

"Niko nema razloga u Prištini, među Albancima da se boji ZSO", naglasio je Stojanović i najavio da je riječ o organizaciji, koja će donijeti dobro svima, prije svega Srbima, ali i ostalima.