latinica  ћирилица
26/08/2015 |  11:37 | Autor: SRNA

Košarac: BiH - zemlja u kojoj vlada sumrak politike i pravosuđa

Predsjedavajući Kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Staša Košarac izjavio je da je BiH zemlja u kojoj vlada sumrak politike i pravosuđa, ocjenjujući nevjerovatnom činjenicu da još niko ni politički, ni profesionalno, ni krivično nije odgovarao za napad na premijera Srbije Aleksandra Vučića 11. jula u Potočarima kod Srebrenice.
Šef Kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu Staša Košarac - Foto: SRNA
Šef Kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu Staša KošaracFoto: SRNA

"BiH je jedina zemlja na svijetu u kojoj ni na koji način nije sankcionisan pokušaj ubistva premijera druge zemlje! Riječ je o očiglednom političkom uticaju SDA, kako na pravosuđe na nivou BiH, koje nikog nije procesuiralo za to krivično djelo, tako i na članove Nezavisnog odbora parlamenta BiH koji su bili protiv smjene direktora Direkcije za koordinaciju policijskih tijela u BiH Mirze Vilića", rekao je Košarac.

Košarac tvrdi da sumrak prava i pravde koji vlada u pravosudnim institucijama na nivou BiH postaje sve više regionalni i međunarodni problem, budući da ponašanje Tužilaštva i Suda BiH vrlo često dovodi do konfliktnih i politički zapaljivih situacija koje imaju izrazito negativan uticaj na političku situaciju u BiH, ali i u cijelom regionu.

"Pokazao je to slučaj Nasera Orića, baš kao i činjenica da Tužilaštvo BiH, nakon pokušaja ubistva premijera Srbije, ne preduzima nikakve radnje i čeka da ta dva slučaja prekrije prašina i da javnost zaboravi na njih", upozorio je Košarac.

On je izrazio razočarenje ponašanjem međunarodnih zvaničnika i institucija, koje bez ikakve reakcije posmatraju politički pristrasno đelovanje pravosudnih institucija na nivou BiH.

"Gđe su sada oni međunarodni zvaničnici koji su, nakon napada na premijera Vučića u Potočarima, tražili hitnu istragu o tom slučaju? Zašto sada ćute, a zašto su toliko glasni kada Republika Srpska traži da građani na referendumu odluče da li im trebaju takve pravosudne institucije?", upitao je Košarac.