latinica  ћирилица
26/08/2015 |  11:41 | Autor: TANЈUG

Picula: Ukidanje dvojezičnosti u Vukovaru nije dobro

Poslanik hrvatske SDP u Evropskom parlamentu Tonino Picula izjavio je da nije dobro to što je Gradsko vijeće Vukovara ukinulo ćirilične natpise na zvaničnim institucijama, te da je teško reći kakve će biti posljedice toga.

Na pitanje hrvatske TV N1 da li su ozbiljne i zabrinjavajuće kritike EU zbog takve odluke Gradskog vijeća, Picula kaže da je "to samo prvi siginal, neka vrsta impulsa".

- Mi u Hrvatskoj moramo adekvatno reagovati - naveo je ovaj ugledni hrvatski evroparlamentarac.

Govoreći o izbjegličkoj krizi na Zapadnom Balkanu, Picula je upozorio da ukoliko se ona nastavi da ponavlja u narednih nekolikko mjeseci, to bi značilo "ne samo produženje agonije, već i nesposobnost Evrope da adekvatno reaguje".

Picula smatra da gradnja novih zidova na evropskim granicama, poput onog žičanog na granici Mađarske i Srbije, nije adekvatan odgovor.

- Morali bi pokazati više solidarnosti i osjetljivosti prema svima koji žele ući u Evropsku uniju - smatra on.

Upitan jesu li kvote za prihvat izbjeglica dobro rješenje, Picula kaže da se upravo na kvotama danas lome daleko ozbiljnija pitanja.

- Kvote su bile samo početna tačka, to je samo jedna etapa razgovora. Cinično bi bilo razgovarati u obliku cjenkanja o kvotama. Јunker je već prilikom drama na Sredozemlju dobro reagovao, ali je sve zapelo na sastancima na kojima treba da razgovaraju šefovi država. Komisija ima pred očima jedno cjelovitije rješenje - naveo je.

Na pitanje da li Evropi prijeti ponovno uvođenje graničog režima, Picula kaže da je bilo pokušaja revizije šengenskog sporazuma, te da su to bila upozorenja da Šengen treba prilagoditi aktuelnoj situaciji.

- Šengen se mora prilagođavati, ali EU danas nije zajednica država i pitanje je šta će s Evropom biti za pet godina - rekao je Picula.