latinica  ћирилица
26/08/2015 |  12:03 | Autor: TANЈUG

Slovenija: Јedan od najpoznatijih parlamentaraca sada šef klaonice

Јedan od poznatijih slovenačkih političara Franc Pukšič morao je da se nakon punih 18 godina parlamentranog staža zaposli u privatnom preduzeću za preradu mesa, ali ne na mjestu savjetnika direktora, nego kao šef klaonice.

Diplomirani elektroinženjer, u parlament je prvi put izabran 1996. godine, ali na prošlim vanrednim izborima nije uspio da dobije novi mandat i nakon isteka godine u kojoj je primao novčanu nadoknadu kao bivši poslanik zaposlio se u fabrici mesa i mesnih prerađevina "Košaki" iz Maribora.

Da je u svojoj firmi zaposlio nekada istaknutog političara potvrdio je vlasnik "Košaka" Marko Žerak, koji je firmu kupio nakon što je restrukturisana zbog velikih dugova prema državnim bankama.

Žerak je novinarima rekao da je 60. godišnjeg Pukšiča zaposlio na radnom mjestu "šefa poslovne jedinice klaonica", ali više nije htio da otkrije, dok je bivši političar novinare uskratio za svaki komentar, rekavši da za njih nema nikakve informacije, prenijela je Hina.

Pukšič je sredinom devedesetih vodio parlamentarni odbor koji je proučavao nepravilnosti u procesu privatizacije, kao i niz drugih istražnih komisija, a bio je poznat po vrlo oštroj retorici i nastupima koje su neki smatrali populističkim.

U parlament je prvi put izabran kao član Slovenačke demokratske stranke Јaneza Јanše, a 2004. je prešao u Slovenačku narodnu stranku Јaneza Podobnika.

Niz godina bio je i veoma popularni gradonačelnik manje štajerske opštine Destrnik koju je ekonomski preporodio, vješto koristeći programe koje je finansirala Evropska unija.