latinica  ћирилица
26/08/2015 |  12:03 | Autor: TANЈUG

Linta: Nedovoljno ograditi se od prijedloga "Za dom spremni"

Predsjednik Koalicije udruženja izbjeglica Miodrag Linta ocijenio je danas da nije dovoljno što su se predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović i HDZ ogradili od grupe od 59 hrvatskih javnih ličnosti koja je tražila da se ustaški pozdrav "Za dom spremni" uvede u službenu upotrebu u hrvatskoj vojsci.
Miodrag Linta (Foto: Oksana Toskić) - Foto: TANЈUG
Miodrag Linta (Foto: Oksana Toskić)Foto: TANЈUG

- Ako Kolinda Grabar Kitarović i Tomislav Karamarko iskreno podržavaju antifašizam onda je potrebno da učine nekoliko konkretnih koraka - smatra Linta i dodaje da bi trebalo da osude javno isticanje ustaških simbola i pjevanje ustaških pjesama, fizičke napade i verbalno vrijeđanje Srba, ispisivanje uvredljivih grafita širom Hrvatske koji predstavlaju govor mržnje prema Srbima.

Kako kaže, od nadležnih državnih organa trebalo bi da traže, u skladu sa Ustavom i zakonima, da procesuiraju sve pojedince i grupe koji podstiču na etnički motivisano nasilje i šire govor mržnje prema Srbima.

- To konkretno znači da je policija obavezna da podnese prekršajne prijave protiv gore pomenutih 59 javnih ličnosti, tužilaštvo podigne optužnicu a sud izrekne kaznu u skladu sa zakonom - dodaje Linta u pisanoj izjavi medijima.

On je zatražio i da se u nekadašnjem logoru Slana, na ostrvu Pagu, postavi spomen ploča u čast preko 8.000 ubijenih nevinih srpskih i drugih žrtava u ljeto 1941. godine i podsjetio da je spomen ploča dosad postavljana tri puta, posljednji put 2013. godine i da su je svaki put uništavali nepoznati počinioci...

Linta je rekao i da bi u Glini gdje je 1941. godine u pravoslavnoj crkvi poklano 1.500 Srba, trebalo vratiti naziv Spomen dom i tablu sa imenima žrtava, i ukinuti "sramnu odluke gradske vlasti kojom je zabranjeno odavanje počasti srpskim žrtvama pred Spomen domom".

- Ako Kolinda Grabar Kitarović i Tomislav Karamarko ne učine navedene konkretne korake u borbi protiv fašizacije Hrvatske biće to još jedan dokaz da se radi o deklarativnom antifašizmu koji je, prije svega, za spoljnu upotrebu- rekao je Linta.