latinica  ћирилица
26/08/2015 |  12:37 | Autor: RTRS

Rekordan priliv migranata u Mađarsku iz Srbije (VIDEO)

Talas izbjeglica koji su preko Grčke i Makedonije stigli u Srbiju stigao je u Suboticu. Vanrednim polascima iz Beograda, stiglo je ih je oko hiljadu. Vrlo kratko se zadržavaju u Vojvodini. Nastoje da što prije uđu u Mađarsku, čija vlada razmatra da pošalje vojsku za obezbjeđenje južne granice.
Migranti na granici Srbija - Mađarska - Foto: Beta/AP
Migranti na granici Srbija - MađarskaFoto: Beta/AP

U centru za prijem migranata u Mađarskoj nakratko su izbili nemiri, dok policija pokušava da kontroliše rekordan priliv ljudi u ovu zemlju iz Srbije. Na televizijskim snimcima prikazano je da je ispaljen suzavac.

Vlada Viktora Orbana uputila je poslanicima prijedlog zakona koji bi trebalo da i zakonski "zapečati" granicu te zemlje, nakon postavljanja ograde duž granične linije sa Srbijom. Priliv izbjeglica, uglavnom iz Sirije, prijavljen je na južnoj granici Mađarske, gdje oni za prolazak koriste rupe u nezavršenoj ogradi na granici sa Srbijom.

- Podigli smo žicu i provukli se. Ovdje smo od juče. Teško je. Gladni smo. Nemamo ni hrane ni lijekova, bar za djecu. I, iskreno rečeno, veoma smo umorni - kaže izbjeglica iz Sirije.

Izbjeglice uglavnom ne žele da ostanu u Mađarskoj. Cilj im je zapadna Evropa.

Vlada Mađarske zatražila je dodatna sredstva od EU da bi izdržala najveću izbjegličku krizu od Drugog svjetskog rata. U Mađarskoj je juče otkriveno više od 2.500 ilegalnih izbjeglica, što je znatno više u odnosu na prethodne dane i najviše u posljednjih mjesec dana.

Istovremeno, Njemačka predlaže da se za rješavanje izbjegličke krize odobrava azil izbjeglicama na teritoriji cijele EU i vrši njihova pravdena raspodjela, saopštili su zvaničnici u Berlinu. U njemačkom prijedlogu od deset tačaka navodi se da je Evropi potreban jedinstven sistem upravljanja granicama koji se ne odnosi samo na zaštitu granica već i na više odgovornosti prilikom registracije i prihvata pristiglih izbjeglica. Istaknuto je da Mediteran ne smije da bude masovna grobnica za očajne izbjeglice, kao i da je riječ o zavjetu humanosti Evrope i o evropskoj ideji o čovjeku uopšte.

S druge strane, Evropljani se pitaju zašto izbjeglice ne idu na druge kontinente. Novinari austrijskog lista "Info direkt" objavili su, pozivajući se na izvore iz specijalnih službi, senzacionalnu vijest o tome da su Amerikanci, navodno, umiješani u nelegalno prebacivanje izbjeglica iz Afrike i s Bliskog istoka na evropski kontinent. List navodi da na ovaj način Amerikanci doprinose destabilizaciji Evropske unije. Oni, prema navodima lista, čak i plaćaju vodiče koji izbjeglice dovode u Evropu preko Sredozemnog mora.