latinica  ћирилица
26/08/2015 |  12:40 | Autor: SRNA

Rešić: Za status udruženja od javnog interesa prijavljeno oko 60 organizacija

Ministar uprave i lokalne samouprave Republike Srpske Lejla Rešić rekla je da se na javni poziv za dobijanje statusa udruženja od javnog interesa prijavilo oko 60 različitih organizacija.
Lejla Rešić, Ministar uprave i lokalne samouprave u Vladi RS - Foto: SRNA
Lejla Rešić, Ministar uprave i lokalne samouprave u Vladi RSFoto: SRNA

S obzirom na posao koji slijedi u vezi sa pregledom dokumentacije udruženja, pribavljanja mišljenja resornih ministarstava za svako udruženje pojedinačno i intervjua sa prijavljenima, Rešićeva je navela da se može očekivati da do kraja godine bude odlučeno koja su to udruženja i dobila status od javnog interesa.

"Sa novim budžetom novi korisnici i ulaze u raspodjelu novca za ove namjene tako da možemo reći da je cijeli posao obavljen na vrijeme", istakla je ona.

Rešićeva je podsjetila da se u ovoj godini za udruženja od javnog interesa izdvaja milion KM koja se dodjeljuju na osnovu uredbe i kriterijuma koje uređuje Vlada Republike Srpske, a da status udruženja od javnog interesa ima 21 udruženje.

"S obzirom na broj prijavljenih, očekujemo da se lista proširi. Koliki će to biti broj, to je nešto što će utvrditi komisija i Vlada Republike Srpske", istakla je Rešićeva.

Ona je dodala da bi u narednih petnaest dana trebalo da budu poznati i rezultati konkursa za dodjelu sredstava granta za sufinansiranje projekata i programa udruženja, te fondacija, dobrotvornih i humanitarnih društava i drugih organizacija koji je raspisalo Ministarstvo uprave i lokalne samouprave Republike Srpske.