latinica  ћирилица
26/08/2015 |  13:08 | Autor: TANЈUG

Bugarska: Vojnici i oklopna vozila na granici sa Makedonijom

Bugarski vojnici i oklopna vozila od jutros su prisutni na graničnim prelazima prema Makedoniji radi, kako tvrde vlasti u Sofiji, sprečavanja eventualnog prelivanja migrantske krize u Bugarsku, javila je makedonska agencija MIA.

Na graničnom prelazu Deve- Bair- Đueševo raspoređeno je na desetine naoružanih bugarskih vojnika sa borbenim vozilima "hamer", a postavljene su i metalne prepreke za zaustavljanje vozila.

Bugarski mediji izvještavaju da vojnih vozila ima i na graničnim prelazima Stanke Lisičkovo-Delčevo i Zlatarevo-Petrič.

Bugarska vicepremijerka i ministarka za unutrašnje poslove Rumena Bočvarova juče je izjavila da je Sofija pripremila tri scenarija za eventualni novi talas migranata.

-  Najapokaliptičnija varijanta je da bude priliv migranata kao u Makedoniji. Ipak smatramo da je opasnost da se tako nešto desi u Bugarskoj jako mala pošto su bugarske granice dobro čuvane - izjavila je Bočvarova.

Kao dodatna mjera sada je uključena i vojska koja je raspoređena na graničnim prelazima prma Grčkoj i Makedoniji.

Po njenim riječima, migranti čiji je cilj zapadna Evropa ne prolaze često preko Bugarske pošto nisu sigurni da brzo i sigurno mogu da dođu do željene destinacije.

Bočvarova kaže da izbjeglicama ne može da ograniči pravo da dođu u Bugarsku, ali da oni moraju da budu registrovani pošto postoji opasnost da je dio njih učestvovao u borbenim dejstvima na Bliskom Istoku ili da su teroristi.