latinica  ћирилица
26/08/2015 |  13:51 | Autor: SRNA

Tasovac pisao generalnom sekretaru Uneska

Ministar kulture i informisanja Srbije Ivan Tasovac poručio je generalnom sekretaru Uneska Irini Bokovoj da se protivi prijemu Kosova u Unesko i istakao da se na Kosovu i Metohiji nalazi više od 1 300 srpskih spomenika kulture.
Ivan Tasovac - Foto: RTRS
Ivan TasovacFoto: RTRS

Tasovac je u pismu upućenom Bokovoj upozorio da bi taj čin predstavljao kršenje Rezolucije 1244 Savjeta bezbjednosti UN, da bi negativno uticao na aktuelni dijalog Beograda i Prištine i ugrozio već narušenu bezbjednost spomenika kulture na Kosmetu.

On smatra da bi takav potez u ovom, još veoma osjetljivom političkom trenutku i u toku pregovora o normalizaciji odnosa sa Prištinom, nanio veliku štetu procesu pomirenja, prije svega kulturnom nasljeđu na Kosovu i Metohiji, saopštilo je Ministarstvo kulutre i informisanja.

On je naveo da su srednjevjekovni manastiri na Kosovu i Metohiji opasani bodljikavom žicom i da ih čuvaju vojnici Kfora da bi se izbjeglo njihovo nasilno razaranje, poput onog iz 2004. godine.

Tasovac je napomenuo da se na Kosmetu nalazi više od 1.300 crkava, manastira, arheoloških lokaliteta i prostornih cjelina koje čine kulturno nasljeđe Srbije.

Tasovac je napomenuo da su ti spomenici kulture svrstani na Listu svjetske baštine Uneska i da predstavljaju srpske pravoslavne svetinje.

Manastir Visoki Dečani upisan je 2004. godine na Listu svjetske baštine, na koju su 2006. dodata još tri izuzetna sakralna spomenika - Pećka patrijaršija, manastir Gračanica i Crkva Bogorodice Ljeviške u Prizrenu.

Sve ove spomenike podigla je srpska srednjovjekovna vladarska porodica Nemanjića.

Tasovac je pozvao da nova ekspertska misija Uneska prije donošenja bilo kakve odluke posjeti Kosovo i Metohiju i utvrdi stanje na terenu.

- Želim da budem iskren i da sa vama podijelim zabrinutost povodom nedavno najavljene kampanje za prijem samoproglašene države Kosovo u Unesko, kojoj se Srbija odlučno suprotstavlja - naglasio je Tasovac.

On je apelovao da Bokova i ministri s pažnjom sagledaju iznesene činjenice i uzmu ih u obzir kada budu formirali političke stavove o pitanju namjere samoproglašenog Kosmeta da bude primljeno u Unesko u nadi da će podržati stavove Srbije.