latinica  ћирилица
26/08/2015 |  13:52 | Autor: RTRS

Kneževo- Puštena u rad mini HE "Zapeće" (VIDEO)

Mini hidroelektranu "Zapeće" na rijeci Ugar pustili su u rad ministri industrije, energetike i rudarstva Petar Đokić, za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Srebrenka Golić, član uprave austrijske energetske grupe "Kelag" Armin Virsma i direktor kompanije "Interenerga" iz Ljubljane Anton Papež.

Ovo je druga mini hidroelektrana na Ugru koja bi trebalo da povećava energetsku sposobnost Srpske proizvodnjom nove količine električne energije iz obnovljivih izvora. Vrijednost male hidroelektrane, snage četiri megavata, je 14 miliona evra, a proizvodiće struju za 4.000 domaćinstava. 

Ministar Đokić je istakao da ovaj energetski objekat ima veliki značaj za Srpsku, jer povećava energetsku sposobnost proizvodnjom nove količine električne energije iz obnovljivih izvora energije.

"U Srpskoj su trenutno aktivne 123 koncesije koje su dodijeljene za izgradnju energetskih objekata, a najvećim dijelom su to hidrocentrale, od kojih su tri velike. Trenutno se radi na 14 projekata", rekao je Đokić.

On je dodao da je austrijska firma Kelag sa svojom članicom Interenerga do sada u Srpsku u izgradnju dva ovakva objekta investirala oko 50 miliona KM, te da je u toku i izgradnja treće hidroelektrane "Medna" na rijeci Sani koja će biti 5,1 megavat instalisane snage, a čiji se završetak izgradnje očekuje početkom 2017. godine.

"Ukupna vrijednost tih investicija biće oko 100 miliona KM", naglasio je Đokić i dodao da je kompanija Kelag važan partner Vlade Republike Srpske sa kojom su potpisali ugovor o produženju saradnje na još dvije godine.

Predstavnici Vlade istakli su da je za Srpsku veoma značajno da nastavi izgradnju ovakvih objekata i da sektor energetike bude najvažniji generator razvoja Republike, što se može postići i izgradnjom velikih energetskih objekata kao što je Termoelektrana "Stanari" koja će krajem godine biti puštena u probni rad. 

On je naglasio da je važno da se u narednom periodu radi i na izgradnji vjetroelektrana, a jedan takav projekat je i vjetropark "Trusina" u Nevesinju koji će imati 49 megavata instalisane snage vjetroenergije, čije se puštanje u rad očekuje 2017. godine.

Otvaranju male hidroelektrane "Zapeće" prisustvovao je i ministar za ekonomske odnose i regionalnu saradnju Zlatan Klokić, te ambasadori Austrije i Slovenije, kao i drugi gosti.