latinica  ћирилица
26/08/2015 |  13:59 | Autor: SRNA

Komisije za evropske integracije: Ojačati službu za praćenje rada

Zajednička komisija za evropske integracije Parlamentarne skupštine BiH danas je u Sarajevu ocijenila da u skladu sa intenziviranjem procesa evropskih integracija treba ojačati službu koje prati rad ove komisije.
Zgrada Parlamentarne skupštine BiH - Foto: ilustracija
Zgrada Parlamentarne skupštine BiHFoto: ilustracija

U tom cilju od kolegijuma oba doma Parlamentarne skupštine BiH biće zatraženo da se sekretarijat Komisije za evropske integracije do kraja godine pojača jednim službenikom iz parlamenta, što omogućava i Pravilnik o sistematizaciji.

U raspravi o ovom pitanju predsjedavajući Komisije Nikola Lovrinović predložio je i formiranje posebnog sektora za evropske integracije pri parlamentu BiH, čemu se usprotivio srpski delegat u Domu naroda i član Komisije Nebojša Radmanović.

- Uvažavajući značaj evropskih integracija i onoga što nas čeka smatram da je neopravdano da tražimo formiranje sektora - rekao je Radmanović i kao argument naveo da će i ostale parlamentarne komisije krenuti tim putem.

Radmanović očekuje da bi takvu inicijativu pokrenula odmah i komisije koje se bave bezbjednošću.

- Pojaviće se oni koji će tražiti sektor za NATO - rekao je Radmanović, ocijenivši da je realno tražiti da se postojeći sekretarijat pojača jednim brojem ljudi.

Sa Radmanovićevim mišljenjem da nema potrebe da se formira poseban sektor za evropske integracije složila se i poslanik SDS-a u Predstavničkom domu i član Komisije Aleksandra Pandurević.

Njen stav je da sekretarijat Komisije za evropske integracije treba pojačati isključivo internim premještajem nekoga od već zaposlenih u palamentu BiH.

- Ako evropske integracije krenu u pravom pravcu, lako će biti formirati sektor - rekla je Pandurevićeva ističući da na osnovu dosadašnjih iskustava sumnja u to.

Sa principom popunjavanja sekretarijata Komisije internim premještajem složila se i Nermina Kapetanović, poslanik SDA u Predstavničkom domu, dok je Halid Genjac zatražio da to bude neko sa znanjem engleskog jezika i poznavanjem procesa evropskih integracija.

Komisija danas nije podržala inicijativu poslanika SDA u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Senada Šepića da Predstavnički dom zaduži Kolegijum ovog doma da kvartalno u pripremi i utvrđivanju dnevnog reda svake sjednice uvrsti informaciju o napretku u procesu ispunjavanja uslova BiH na evropskom putu.

Prvobitno je Šepić tražio da to bude obavezna tačka dnevnog reda svake sjednice, ali je u konsultaciji sa članovima Komisije za evropske integracije promijenio da to bude svaka tri mjeseca.