latinica  ћирилица
26/08/2015 |  14:00 | Autor: RTRS

RS nezadovoljna projektima koje je BiH kandidovala u Beču (VIDEO)

Republika Srpska je nezadovoljna projektima koje je BiH kandidovala kao prioritet na samitu u Beču.
Neđo Trninić - Foto: RTRS
Neđo TrninićFoto: RTRS

Među njima nema onih koji su interes Republike Srpske, kao što je aerodrom u Banjaluci ili autoput Banjaluka-Mlinište, ističe ministar saobraćaja i veza Neđo Trninić i dodaje da je Srpska onemogućena da svoje prioritete nametne kao temu samita.

Nacionalni investicioni komitet BiH, tijelo koje je u maju formirao Savjet ministara BiH a u čijem radu ne učestvuju predstavnici Srpske, odredio je projekte koje bi finansijski podržala međunarodna zajednica.

Zbog izostanka podrške srpskih ministara u Savjetu ministara, kaže Trninić, o projektima Republike Srpske na samitu u Beču neće biti ni riječi.

Trninić je istakao da je putni pravac granica Hrvatske - Gradiška – Banjaluka, uključujući i most na Savi uvršten u Osnovnu transportnu mrežu Evropske unije, isključivo zahvaljujući insistiranju ovog ministarstva.

On je dodao da je uvrštavanjem tog putnog pravca prioritet postala i gradnja mosta na Savi u Gradišci, što će sutra biti na dnevnom redu konferencije u Beču, zajedno sa projektom izgradnje auto-puta Svilaj - Odžak.

Vrijednost izgradnje mosta, naglasio je Trninić, je 34 miliona evra, od čega bi Evropska komsija trebalo da obezbijedi 6,8 miliona evra.