latinica  ћирилица
26/08/2015 |  14:48 | Autor: TANЈUG

Njemačka: Milion evra za izbjeglice na Balkanu

Ministarstvo spoljnih poslova Njemačke će sa miliona evra kratkoročno pomoći humanitarne akcije u cilju smirivanja dramatične situacije sa izbjeglicama koji prelaze preko Zapadnog Balkana, saopštila je njemačka ambasada u Skoplju.
Migranti - Foto: blic.rs
MigrantiFoto: blic.rs

- Ne možemo da sjedimo skrštenih ruku kada u zemljama koje su u susjedstvu Evropske unije ima izbjeglica koje se nalaze u veoma teškoj situaciji tražeći zaštitu - navodi se u saopštenju i dodaje da je sada važno da se na licu mjesta podrže vlade u čijoj su oni nadležnosti kako bi se izbjeglicama pomoglo na najbolji i najefikasniji način.

U tom cilju, kako se navodi, Ministarstvo stavlja na raspolaganje milion evra za zbrinjavanje izbjeglica u zemljama zapadnog Balkana.

- Moramo da djelujemo brzo i da pokažemo da se Evropska unija i u teškim vremenima zalaže za svoje vrijednosti, da ne ostavljamo naše susjede same. U to spada i fer raspoređivanje izbjeglica unutar Evropske unije kao što smo predložili u svom planu za evropsku politiku sa izbjeglicama koji se sastoji od 10 tačaka - izjavio je ministar za spoljne poslove Frank-Valter Štajnmajer, navodi se u saopštenju Ambasade Njemačke u Skoplju.