latinica  ћирилица
26/08/2015 |  15:40 | Autor: RTRS

Nova marka s Kočićevim likom (VIDEO)

U okviru jubilarnog Kočićevog zbora danas je u Narodnoj skupštini Republike Srpske predstavljena poštanska marka "50. Kočićev zbor".
Poštanska marka sa likom Kočića(foto:webmaster@postesrpske.com ) -
Poštanska marka sa likom Kočića(foto:webmaster@postesrpske.com )

Poštansku marku izdale su Pošte Srpske radi afirmacije i uspomene na jednog od najznačajnijih pisaca srpskog jezika.

Motiv nove poštanske marke je spomenik Petru Kočiću, autora Božidara Došenovića, dizajnera Pošta Srpske. Marka je štampana u tiražu od 15 hiljada primjeraka, nominalne vrijednosti od 2,70 KM.

Direktorica Pošta Srpske Јasminka Krivokuća istakla je da je poštanska marka izdata da bi promovisala Republiku Srpsku, njen narod i običaje.

Predsjednik Zavičajnog društva "Zmijanje", Vitomir Popović kaže da izdavanje ove marke govori da je Kočić velikan srpske književnosti koji se borio za pravdu, slobodu, istinu i otadžbinu, a svojim djelima nagovijestio je nastanak Republike Srpske. Popović je istakao da je nedopustivo da Republiku Srpsku preplave latinični natpisi i engleski nazivi, "kada imamo ćirilicu koja je naše nacionalno pismo, kada imamo svoj srpski jezik i ako se desi da to izgubimo, gubimo svoju samobitnost i mogućnost opstanka na ovim prostorima."

Predsjednik NSRS i predsjednik Organizacionog odbora "Kočićevog zbora" Nedeljko Čubrilović rekao je da bi se moglo raći da je i danas u BiH isto kao i u Kočićevo vrijeme, jer je "na čelu zemlje Austrijanac, tužioci i sudije su stranci, a Srbi se i dalje bore za svoj jezik i svoje pismo".

Stopama narodnog tribuna išli su danas i studenti Pravnog fakulteta iz Istočnog Sarajeva i Banjaluke koji su govorili autorske besjede o aktuelnim domaćim i svjetskim temama.