latinica  ћирилица
26/08/2015 |  15:59 | Autor: SRNA

Incko: Samit u Beču šansa za region

Visoki predstavnik u BiH Valentin Incko smatra da je Samit šefova država i vlada zemalja zapadnog Balkana u Beču rijetka šansa, ali i idealna prilika za BiH i druge zemlje da preuzmu pozitivnu ulogu u izgradnji snažnijih veza u regionu.
Valentin Incko - Foto: RTRS
Valentin InckoFoto: RTRS

Incko je naveo da je Samit šansa da se pokaže da se BiH ozbiljno namjerava uhvatiti u koštac sa izazovima sa kojima se zemlja i njeni građani suočavaju, saopšteno je iz OHR-a.

On smatra da ovaj samit treba u potpunosti iskoristiti, s obzirom na to da je rijetka prilika da je zapadni Balkan dva dana u godini tema broj jedan za međunarodnu zajednicu i EU.

"Prošlogodišnja konferencija u Berlinu rezultirala je novom evropskom inicijativom za BiH, a ovogodišnji Samit u Beču predstavlja nastavak i jačanje ovog procesa", naglasio je Incko.

Incko će prisustvovati Samitu, a tokom boravka u Beču imaće niz bilateralnih susreta i učestvovaće u panel diskusiji na visokom nivou - Bilateralni sporovi na zapadnom Balkanu - sprečavanje potencijalnih budućih problema, u organizaciji austrijskog Ministarstva inostranih poslova.