latinica  ћирилица
26/08/2015 |  16:43 | Autor: SRNA

Radovanović: Nema dokaza da je tijela srebreničkih žrtava u Srbiju donijela Drina

U nastavku suđenja generalu Ratku Mladiću pred Haškim tribunalom, vještak za demografiju Svetlana Radovanović osporavala je danas tvrdnje tužioca da je nekoliko tijela srebreničkih žrtava pronađeno u Srbiji, pošto ih je donijela rijeka Drina.

Tokom unakrsnog ispitivanja, Radovanovićeva je rekla da nema nijednog dokaza za to, osim datuma nestanka tih osoba, koji su, kako kaže, problematični.

"Osim datuma nestanka, nemamo nijedan činjenični dokaz da je to neko ko je nastradao u Srebrenici", rekla je Radovanovićeva.

Tužioci su predočili nalaz svog istražitelja Dušana Јanca po kojem je "nekoliko" tijela osoba nestalih poslije pada Srebrenice bilo pronađeno u Srbiji, na lokacijama duž obala Drine i Save, odnosno kod Sremske Mitrovice, Šapca i Beograda, prenijeli su beogradski mediji.

Oni su naveli da su se ta tijela našla u Srbiji tako što su kod Zvornika dospijela u Drinu, koja ih je zatim odnijela nizvodno. Prema navodima optužnice, u Zvornik je izvršena većina strijeljanja srebreničkih muslimana.

Prema tvrdnjama tužbe, kada su tijela pronađena, ustanovljeno je da se "ti posmrtni ostaci mogu povezati sa Srebrenicom".

Komentarišući spiskove osoba nestalih poslije pada Srebrenice, koje je sačinio Crveni krst, a u kojima se, osim datuma, kao mjesto nestanka navode Potočari kod Srebrenice, Radovanovićeva je podsjetila da su vještaci tužbe naveli da u dosta slučajeva nedostaje mjesto nestanka, kao i da ima dosta grešaka.