latinica  ћирилица
26/08/2015 |  16:47 | Autor: SRNA

Gavranović i Ogava: Očekuje se nastavak dobre saradnje

Gradonačelnik Banjaluke Slobodan Gavranović predstavio je japanskom ambasadoru u BiH Kazuju Ogavi potencijale najvećeg grada Republike Srpske i izrazio nadu da će dosadašnja dobra saradnja biti nastavljena.

Gavranović je sa ambasadorom razgovarao i o problemima Banjaluke i izrazio zahvalnost Vladi Јapana na dosadašnjoj pomoći Banjaluci, Republici Srpskoj i BiH.

"Zahvalni smo i na informacijama o potencijalnim linijama pomoći koje možemo da koristimo kao lokalna zajednica", rekao je Gavranović.

Јapanski ambasador rekao je da je od gradonačelnika dobio precizne informacije o banjalučkoj poslovnoj zoni i izrazio nadu da će japanske kompanije doći da investiraju u Banjaluku.

On je kulturnu saradnju Јapana i Banjaluke ocijenio kao veoma intenzivnu, s obzirom na to da je Banjalučki univerzitet potpisao sporazum sa dva japanska univerziteta, dok u srednjim školama postoje kursevi japanskog jezika.

Ogava je podsjetio na činjenicu da je Vlada Јapana donirala autobuse za javni prevoz gradu Banjaluci, kao i da je pokrenula projekte u vezi sa bazičnom infrastrukturom, te pružila pomoć nakon prošlogodišnjih poplava.

Јapanski ambasador sutra će obići dio rijeke Vrbas, gdje se vrši čišćenje u okviru projekta koji se realizuje zajedno s UNDP.