latinica  ћирилица
26/08/2015 |  17:00 | Autor: RTRS

Stopiran izvoz mlijeka iz BiH u EU (VIDEO)

Evropska komisija odgodila je primjenu Odluke izvoza mlijeka iz Bosne i Hercegovine u Evropsku uniju.

Ovu Odluku za RTRS potvrdio je Ljubomir Kalaba, direktor Kancelarije za veterinarstvo BiH.

Stav EK potvrdio je i Mirko Šarović, ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH. On je za Srnu pojasnio da je nadležni komitet Evropske komisije dostavio BiH pisanu potvrdu da je jedna članica EU uložila prigovor na stavljanje BiH na pozitivnu listu zemalja kojima je odobren izvoz mlijeka i mliječnih proizvoda u EU.

"Na naše insistiranje da nam saopšte o kojoj je zemlji riječ nismo dobili potvrdu.
Obavijestili su da ne saopštavaju ime i da je to uobičajena praksa", istakao je Šarović, ne želeći da komentariše spekulacije da je riječ o Hrvatskoj.

On očekuje da će narednih dana biti poznato ime zemlje koja je uložila žalbu i razloge zbog čega je to učinila.

"Moja pretpostavka je da je to učinjeno zbog straha od konkurencije unutrašnjem tržištu te zemlje", naveo je Šarović.

Prema njegovim riječima, BiH je obaviještena da će nadležni komitet Evropske komisije do 16. septembra raspravljati o prigovoru te zemlje, do kada će i biti odgođen početak izvoza mlijeka i mliječnih prozivoda iz BiH u EU.

IZVOZA MLIЈEKA NEMA DO 16. SEPTEMBRA

Mljekare iz BiH kojim je Evropska komisija danas suspendovala izvoz neće moći mlijeko i mliječne proizvode plasirati na tržište EU do 16. septembra, kada će to pitanje razmatrati nadležna sekcija Stalnog odbora za lanac ishrane i zdravlje životinja, saopšteno je iz Delegacije EU u BiH.

Iz Delegacije EU u BiH saopšteno je da je Evropska komisija uključila ovu tačku u dnevni red sljedećeg sastanka nadležne sekcije Stalnog odbora za lanac ishrane i zdravlje životinja, koji će biti održan 16. septembra, kada će biti razgovarano o ovom pitanju.

To znači da dok ovi razgovori ne budu održani, mljekare uključene u listu nisu u mogućnosti da izvoze mlijeko i mliječne proizvode u EU.