latinica  ћирилица
26/08/2015 |  17:47 | Autor: RTRS

Ima li BiH odgovor na bezbjednosni izazov? (VIDEO)

Iako još nije na udaru izbjegličkog talasa i BiH strahuje za svoju granicu. Dodatnu prijetnju predstavljaju njeni državljani koji se nalaze na stranim ratištima.

Zbog opasnosti da su u kilometarskim kolonama, baš oni - pripadnici Islamske države, pojačana je kontrola na graničnim prelazima. Da li je li BiH spremna da odgovori humanitarnom i bezbjednosnom izazovu?

BiH se neće braniti bodljikavom žicom, niti tjerati izmučene izbjeglice vodenim topovima, ali će zbog povratnika sa sirijskog ratišta morati da angažuje sve bezbjednosne službe. Policijski zvaničnici ne isključuju mogućnost ni novog terorističkog napada na institucije i objekte u kojima se nalazi mnogo ljudi. Ako se izbjeglička kriza prenese u BiH, direktor Policije Republike Srpske Gojko Vasić kaže da se u cijelu priču moraju uključiti i druga ministarstva.

- Ako migranti dođu potreban je adekvatan prostor i vozila kojim ih možemo prevesti sa granice, jer se ne mogu slobodno kretati našim prostorima dok ih ne identifikujemo - rekao je Vasić.

Policijski zvaničnici ne kriju da je granicu teško kontrolisati. Samo granični pojas između Srbije i područja Bijeljine iznosi 85 kilometara.

Dragan Kulić, iz Terenske kancelarije Sjeveroistok, kaže da ako migracioni tok krene u pravcu BiH, moguće je da čitava granica sa Srbijom bude ugrožena.

- Bez obzira na sve to, mi se pripramamo kao da će taj migracioni tok biti na našoj strani - kaže Kulić.

Niko od stručnjaka i nadležnih nije htio da licitira brojem lažnih migranata, ali su svi saglasni da ih ima dovoljno da načine štetu. Ako talas izbjeglica zapljusne BiH, poučen iskustvom, stručnjak za bezbjednost Predrag Ćeranić nije optimista da će se BiH u tome snaći.

- Talas izbjeglica je više u smislu promjene demografske strukture stanovništva zemalja u koje su se oni uputili, a kada je u pitanju terorizam Islamska država je najavila napade u Makedoniji, Srbiji, BiH - kaže Ćeranić.

Dok god se migranti s Bliskog istoka ne žele zadržati na ovim prostorima - nema razloga za brigu, smatraju upućeni.

Miroslav Lazanski upozorava da će službe bezbjednosti u BiH i Srbiji morati da obrate pažnju na one migrante koji izraze želju da ostanu na ovim prostorima, jer su oni bezbjednosno interesanti.

Srbija je potpisnica i Sporazuma o readmisiji sa evropskom porodicom. To znači, da će se migranti koji ne uspiju riješiti svoj status u Evorpi – vratiti u zemlju iz koje su ušli u Evropsku uniju. Bez obzira što "put očajnika" vodi preko Grčke – Srbija će morati da ispoštuje obaveze iz sporazuma.